Србија

Обратите пажњу! ЛАЖНО НЕГАТИВАН ПЦР ТЕСТ 200 ЕВРА, А ПОТВРДА О ВАКЦИНАЦИЈИ ЧАК 800 ЕВРА! Активирало се црно тржиште!

Иако се доста говорило о црном тржишту фалсификованих ПЦР тестова као и лажних потврда о извршеној вакцинацији, а полиција је ухапсила неке од одговорних – ова прича не јењава. Многи и даље дају велике своте новца за лажни ПЦР и фалсификовану потврду о имунизацији, а много би једноставније било да се вакцинишу – и то бесплатно.

– Нуђено ми је да за путовање узмем или негативан ПЦР тест или потврду о вакцинацију. Лажни ПЦР тест су ми продавали по цени од 50 евра, а за лажну потврду о извршеној вакцинацији тражили су ми 200 евра. За ту потврду су ми чак рекли и да могу да одаберем којом вакцином сам се наводно „вакцинисала“. Чула сам од пријатеља да се овакве ствари дешавају и у другим градовима у Србији – рекла је за „Блиц“ саговорница која је желела да остане анонимна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Као и у овом примеру тако и у многим случају пре овог, лажни негативан ПЦР тест је нешто јефтинији, јер на границама обично траже онај који није старији од 48 сати тако да га само једном можете искористити. Цене ових тестова се обично крећу од 30 до 65 евра што је нешто јефтиније него да сте отишли и урадили тест у некој од лабораторија где кошта 9.000 динара. Можда бисте издвојили неки динар више, али бар би били сигурни да сте здрави и да нећете никог да „носите на души“.

Лажне потврде о извршеној вакцинацији су још и скупље, а ван сваке памети је да платите и до 800 евра за лажну потврду када стварно вакцинисани и заштићени можете бити за тачно НУЛА динара.

Почело у Врању и Нишу

Ова праксе је први пут почела да се спроводи још у јуну прошле године, чим се и појавила прва потреба за путовањем и отварањем граница у току пандемије. Тако су прва хапшења и први случајеви откривени у Врању и НИшу где су се лажни ПЦР тестови продавали македноским грађанима.

Писање појединих електронских медија из Северне Македоније о томе да се се на аеродрому у Нишу и бензинским пумпама у околини Врања, држављанима ове земље нуде фалсификовани резултати негативних ПЦР тестова, привукло је пажњу српских државних органа који су најавили да ће поменуте случајеве помно истражити.

Македонски портал  www.mkd.mk објавио је тада вест да грађани Северне Македоније који се враћају у ту државу преко нишког аеродрома „Константин Велики“ пријавили су македонским службама безбедности да су на аеродрому имали могућност да купе фалсификовани негативни ПЦР тест за 50 евра, док су превозници који улазе преко прелаза Табановце навели да на пумпама у околини Врања такви резултати тестова могу да се набаве за 65 евра.

Фалсификаторима корона проширила тржиште

А онда је полиција ухапсила још шест особа у фебруару због фалсификовања личних докумената и издавања лажних негативних ПЦР тестова, чија су израду наплаћивали од 100 до 800 евра. Тада се одмотало клупко црног тржишта лажних ПЦР тестова па је откривена цела Балканса мрежа фалсификатора.

Полиција је у појединим регијама Балкана (Србија, Албанија, Косово, Македонија) ухватила осумњичене за продају лажних негативних ПЦР тестова људима који желе да пређу границе европских земаља, док су поједини медији писали да се ти тестови у Србији продају највише у Нишу и у Врању.

Након вести да ће сви грађани Србије који су примили обе дозе вакцине од данас добити дигитални сертификат о извршеној имунизацији, поставља се питање да ли ће фалсификатори наћи начин и њих да лажирају.

Пала и прва хапшења

Иако се исправа није много знало о овоме, убрзо су пала и прва хапшења.

Организована криминална група, ухапшена је у јануару ове године због сумње да су њени припадници израђивали фалсификована лична документа, али и лажне ПЦР на ковид 19, продавали су их по цени од 30 до 100 евра, а купци су им биле најчешће особе које желе да путују.

Криминална група је, према незваничним информацијама, у јануару почела да израђује и продаје фалсификована документа, личне карте и пасоше. Купци су им углавном били људи из криминалног миљеа, који су плаћали за лажни идентитет, а цена је наводно зависила од врсте документа, али и тога колико је купцу било важно да сакрије свој прави идентитет.

Како наводи извор, после избијања корона вируса, а нарочито с почетком летње сезоне, када су поједине земље за летовање туристима из Србије увеле обавезан негативан ПЦР тест, почели су да тргују и овим документом.

– Сумња се да су продали неколико десетина лажних ПЦР тестова, којима су потврђивали да људи немају корона вирус. Купци су их користили приликом путовања како би доказали да немају опасан вирус. Међу њима, према прикупљеним доказима, има оних који су их плаћали да би могли на летовање у Хрватску, али и оних који су на привременом раду у иностранству и овај тест им је био неопходан да би се из Србије вратили у земље у којима живе и раде – каже извор из истраге.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс