Србија

Обратите пажњу! СВЕ О КОВИД СЕРТИФИКАТИМА – када ступају на снагу, за кога важе и КОЈЕ ЋЕ ВАКЦИНЕ БИТИ ПРИЗНАТЕ!

Европа се ове недеље приближила поновном покретању летњих путовања, након што су преговарачи Европског Савета и Парламента постигли договор о такозваним „ЕУ дигиталним ковид сертификатима“, познатих и као „ковид-пасоши“

Пропуснице ће потврдити да ли су путници вакцинисани, тестирани или имају антитела од прележане инфекције – и, барем у теорији, путовања чинити лакшим и сигурнијим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Међутим, и даље је много детаља остало неразјашњено. Преостало је нешто више од месец дана пре почетка увођења програма, планираног за 1. јул.

Ево шта до сада знамо.

Чему служи сертификат?
Постоје три врсте потврда. Једна доказује да је особа вакцинисана, друга резултате теста не старијег од 72 сата, а трећа потврђује имунитет након инфекције корона вирусом. Будући да се здравствена питања још решавају на националном, а не на нивоу ЕУ, неке од чланица могу прихватати и тест рађен у задња 24 сата.

Документи који имају QR код могу се користити у дигиталном или папирном формату и издаваће се бесплатно.

Да ли може да се путује и без сертификата?
Да, документ није нужан за путовања.

Да ли ће бити укинути карантини за путовања унутар ЕУ?

Не нужно. Ово је заправо било питање око којег су се највише спорили Парламент, који сматра да би сертификат требало да ослобађа теста и карантина, и чланица Савета, које су и даље забринуте због повећаног броја путовања, нових сојева и могућег новог таласа после лета.

Компромисни договор каже да би земље требало да се уздрже од наметања додатних ограничења, попут карантина или тестирања, путницима са сертификатом – „осим ако су те мере неопходне и пропорционалне да би заштитиле јавно здравље као одговор на пандемију“.

То значи да би земље ЕУ и даље могле да наметну додатна тестирања или карантин ако сматрају да је то потребно. Али сви се надају да ће земље укинути таква ограничења како се вакцинације убрзавају.

Да ли ће се и даље плаћати тестови?

Европски парламент био је бесан што ПЦР тестови нису лако доступни, јефтинији или чак бесплатни. Сматрали су да то у основи дискриминише грађане ЕУ који још нису вакцинисани или то не желе, као и децу децу која неће добити вакцину прије летњих одмора. Међутим, државе чланице нису желеле да троше више новца како би пружиле бесплатне тестове.

Због тога ће свака земља о бесплатним тестовима одлучивати за себе, а Европска Комисија се обавезала да издвоји 100 милиона евра како би тестове учинила доступнијима за ЕУ грађане.

Шта са онима који још чекају на другу дозу?

Они који су примили једну дозу вакцине добиће потврду којом доказују да сте добили прву дозу – чак и ако вакцина захтева и другу. Али то не гарантује да ће државе омогућити прескакање додатних тестирања или карантина пре друге дозе.

Које вакцине су покривене?

Земље ЕУ морају да прихвате све вакцине које је одобрила Европска агенција за лекове (ЕМА). Тренутно су то АстраЗенека, Фајзер, Модерна и Џонсон и Џонсон. Али земље такође могу да одлуче да прихвате и друге вакцине одобрене за хитну употребу од стране Светске здравствене организације (СЗО), попут кинеске вакцине Синофарм.

Такође, како пише „Радио Слободна Европа“, постоји потенцијално прихватање вакцине Спутњик В вакцине руске производње са уредбом која напомиње да државе ЕУ могу да прихвате потврде о вакцинацији издате за друге вакцине које су друге чланице ставиле у промет на основу одобрења националног надлежног тела.

Када сертификати ступају на снагу?

Земље ЕУ морају да признају „ЕУ дигиталне ковид сертификате“ од 1. јула, али добијају шестонедељни период „увођења“, током којег још увек могу да издају сопствене националне сертификате, пише „Политико“.

Да ли ће државе бити спремне на време?

Комисија каже да је уверена да ће већина земаља бити спремна на време када су у питању техничке припреме.

Француска, Аустрија, Шведска, Луксембург, Хрватска, Шпанија, Бугарска, Холандија, Италија, Литванија, Немачка, Грчка, Исланд, Чешка, Данска, Белгија, Естонија и Кипар већ су тестирале дигиталну инфраструктуру која ће им требати за аутентификацију података на сертификатима.

Пољска, Португал, Летонија, Румунија, Ирска и Малта следећих дана спроводе додатна испитивања.

Шта са земљама изван ЕУ?

ЕУ сертификат би требало да буде компактибилан са осталим сертификатима о вакцинама изван ЕУ и на томе ради СЗО. „Кључеви“ за QR-кодове треба да буду лако размјењиви.

Међутим, већа вест стигла је 20. маја, када је Савет измијенило своју препоруку о ограничењу путовања за грађане трећих земаља. Ограничења на путовања укинуће се за држављане треће земље ако је број случајева ковида на 100.000 становника за последње две недеље дана 75 или мање. Ово је значајно ублажавање правила јер је претходни број износио 25.

У наредним недељама то значи да ће се на списак додати још земаља, највероватније Јапан, Америка и Велика Британија.

Савет је такође одобрио путовања грађана из трећих земаља који су потпуно вакцинисани вакцином коју је одобрила ЕМА или СЗО за хитне случајеве најмање две недеље пре доласка.

За шта још могу да служе сертификати?

Земље такође могу да одлуче да користе сертификате у друге сврхе, на пример заприступ ресторанима или биоскопима. Али то ће морати да поставе у националнм оквирима.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс