Регион

Ово морате знати! ИМА ЛИ РАЗЛОГА ЗА ПАНИКУ? Објашњено да ли ће Грчка враћати српске туристе са границе

ПРЕД отварање туристичке сезоне у Грчкој многе српске туристе који планирају путовање у ову земљу аутобусом мучи питање шта ће бити уколико неко од путника у возилу буде позитиван приликом тестирања на граници пре уласка у ову земљу.

Грчка отвора туристичку сезону у суботу, а ускоро би дефинитивно требало да буде познато под којим правилима ће туристи моћи да уђу у ову земљу. Према најавама, грчку границу ће моћи да прођу сви туристи који имају потврду о вакцинацији или негативан ПЦР тест не старији од 72 сата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Грчки министар туризма Харис Теохарис најавио да ће у четвртак обелоданити све информације и правила у вези са туризмом у овој земљи. Тада би требало да буде познато и да ли ће Грчка додатно релаксирати противепидемијске мере и укинути забрану кретања између регија.

У ишчекивању тих информација највећи страх наших туриста изазива најављено насумично тестирање туриста на граници пре уласка у Грчку.

Тако су се и појавиле информације да ако приликом насумичног тестирања брзим, антигенским тестом неко од путника у аутобусу буде позитиван одмах ће цео аутобус отићи у двонедељни карантин.

То би, наравно, представљало и велики ризик по туристичке агенције у Србији пошто би практично свим путницима у аутобусу пропало летовање.

Према најавама, грчки званичници ће на граници имати дискреционо право да насумично тестирају брзим, антигенским тестом туристе без обзира на то што они имају потврду о вакциниацији или негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата.

Због тога у туристичким агенцијама највише страхују од тестирања вакцинисаних путника који не морају пре пута да се подвргну ПЦР тестирању, а опет могу да буду позитивни приликом брзог, антигенског тестирања у аутобусу.

Ипак, потпреседник Националне асоцијације туристичких агенција „YUTA“ Милан Лаиновић наглашава да ни туристи ни туристичке агенције немају разлога за панику.

– Договор са грчким властима је да само онај који буде позитиван на тестирању у аутобусу буде одмах послат у најближу болницу на лечење. На пример, у Солун са границе Евзони. И у тој болници би заражени био лечен о трошку Грчке – објашњава Лаиновић.

Дискреционо право да вас врате са границе

Многи се питају због чега ће и поред потврде о ПЦР тесту или негативног ПЦР теста грчки службеници радити насумично тестирање туриста.

Лаиновић истиче да је дискреционо право надлежних на грчкој граници да ураде брзи, антигенски тест било ком туристи иако он има потврду о вакцини или негативни ПЦР тест не старији од 72 сата.

– Такво дискреционо право граничари су имали и пре короне и могли су, рецимо, да вас врате са границе иако имате пасош – апострофира Лаиновић.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО