Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Лекар открио све: У које РАМЕ је боље примити вакцину и шта је то КОВИД РУКА?

У Србији се до сада вакцинисало више од 3,5 милиона, а све оне који још увек нису занима одговор на питање у коју руку је боље примити вакцину.

Како је вакцина постала доступна за све, бројна су питања која се јављају о сигурности исте. Баш попут већине вакцина и ова се даје у раме, а након прве дозе, у периоду од око обично месец дана, даје се и друга.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Прва доза вакцине обично се прима у руку која није доминантна, дакле у руку коју мање користите. Друга доза може и у супротну руку, али у суштини нема битне разлике и може да се прими у обе. Једино ако се јави нека реакција, као бол у руци, лакше је да то буде у рука која није доминантна – каже прим. др Славица Илић.

Које нуспојаве можемо очекивати?

Међу пацијентима који су се већ вакцинисали, јављају се они са нуспојавама, међутим, 88 одсто њих нема озбиљне, док 12 одсто се јавило са тежим.

Најчешће пријављене нуспојаве односиле су се на: повишену телесну температуру, бол у руци, главобољу, бол у мишићима, општу слабост, умор, црвенило на месту вакцинације, мучнину, бол у зглобовима.

Ретке и очекиване нуспојаве

Реч је о очекиваним нуспојавама, које се често јављају, сличне су нуспојавама других вакцина, па су најчешће благог до умереног интензитета и пролазе спонтано кроз неколико дана или уз примену симптоматске терапије. Могу да се јаве главобоља, повишена температура и бол на месту где се примила вакцина.

Које су озбиљније нуспојаве?

Међу озбиљним нуспојавама најчешће су забележене реакције преосетљивости које су се манифестовале као осип, копривњача недуго након вакцинације, због чега су примењени антиалергијски лекови и након чега је у свим случајевима дошло до опоравка. Такође, ређе су забележене реакције парезе лица односно периферне слабости једне стране лица.

Што је то КОВИД рука?

Ако сте приметили осип око места на ком сте примили вакцину, може се радити о ковид руци, стоји на страницама Центра за контролу и превенцију болести. Медицинским речником, ради се о закаснелој реакцији коже на вакцину.

Како одабрати руку у коју ћемо примити вакцину?

Можете одабрати сами руку у који желите да се вакцинишете, а сама вакцинација се не разликује пуно од осталих, па нема правог или погрешног избора. Лекар може саветовати, али коначна је одлука на вама. Једни ће рећи како би требало одабрати доминантну руку јер се њом више служимо и више је померамо, па тако и утичемо на крвоток. То значи да ћемо сталним покретнима и ублажити осећај бола и скратити трајање симптома. Али како бол може потрајати и до два дана након вакцинације, ако одаберете руку која није доминантна, ништа вас неће спречавати у обављану посла.

Можемо ли и одабрати у коју ћемо руку примити другу дозу вакцине?

Одговор је и у овом случају позитиван! Можете одабрати у коју ће вас руку вакцинисати и приликом примања друге дозе.

 

 

 

 

 

 

Извор: жена.блиц.рс