Србија

ОВО МОРАТЕ ЗНАТИ! Мењају се услови за одлазак у пензију!

Фото: Јутјуб

Од 2021. важе нова правила за пензионисање жена, што значи да сваки захтев који даме поднесу ове године подлеже новим, ригорознијим условима.

У Србији је на снази померање границе за пензионисање дама, док за мушкарце остаје граница од 65 година старости.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од 2021. важе нова правила за пензионисање жена, што значи да сваки захтев који даме поднесу ове године подлеже новим, ригорознијим условима.
Закон о пензијском и инвалидском осигурању измењен је 2014. године. Од тада се за жене сваке године мењају услови за пензију, и то по правилу да се старосна граница помера у распону од два до шест месеци годишње. Тако ће бити све до 2032. када ће даме моћи да иду у пензију са 65 година старости, што је две године касније него данас.

Ове године жене у старосну пензију могу са 63 године и два месеца живота, уместо 63 године колико је потребно да имају за пензионисање у 2020. години. Потребан број година радног стажа остаје исти и износи минимум 15 година.

Нова правила за даме важе и уколико желе да иду у превремену пензију. За ову годину услов је 39 година и четири месеца стажа осигурања и најмање 58 година и четири месеца живота.

С друге стране, мушкарци у старосну пензију у 2021. години иду по старом – са 65 година живота и 15 година стажа уписаног у радну књижицу. Има међутим, промена у остваривању права на превремену пензију.

Они су, наиме, прошле године у превремену пензију ишли са 40 година стажа осигурања и најмање 58 година и четири месеца живота. Ове године иду са 40 година стажа осигурања и најмање 59 година живота.
Оно што је једнако за оба пола јесте правило по коме и мушкарци и жене могу редовно да се пензионишу са 45 година стажа, без обзира на старост. Услов је, наравно, да су им послодавци све време током тог период редовно уплаћивали доприносе.

Немачка пензија

У Немачкој су, због короне, поново све гласнији они који траже да се старосна граница за пензионисање помери на 69 година. Наиме, у овој земљи је од 2012. граница подигнута на 67 година, а према тренутним подацима, то постепено повећање значи да све више људи умре пре него што дочека у пензију.

Конкретно, само у 2019. години 19,8 одсто свих преминулих у Немачкој није доживело 69 година, што значи да сваки пети грађанин по новим прописима не би доживео пензију.

И власти у Јапану такође планирају да повећају старосну границу за пензионисање државних службеника, и то са 65 на 70 година старости, а нове законе имају и Црна Гора, Хрватска и Пољска. У наредних десет година њихови најстарији грађани ће моћи у пензију са навршених 67 година. Велика Британија и Финска у међувремену ће повећати границу на 68 година.

Према званичним истраживањима, Јапанци су способни за рад у просеку до 71, а Јапанке до 74. године. Ипак, у многим развијеним земљама старосна граница за пензионисање не повећава се због виталности грађана, већ због одрживости пензионих система.

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц.рс/Ало.рс