Србија

Ово морате знати! Стижу паре и у јуну! ЕВО КО ИМА ПРАВО НА ДРЖАВНУ ПОМОЋ!

После 30 евра државне помоћи, са чијом се исплатом завршава 20. маја, на ред долазе нове пријаве и исплате од стране државе и за пензионере и за све остале који су се пријавили, а имају важећу личну карту и пребивалиште у Србији

Двадесетог маја је последњи дан за исплату првих 30 евра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јун: једна пријава, две исплате

Наредне исплате, али и пријаве, крећу у јуну. Први важан датум је 1. јун и тада креће пријава за 3.000 динара за све грађане који су вакцинисани. Пријава траје до 15. јуна, а правила су следећа.

Сви који су примили макар и прву дозу вакцине у Србији до 31. маја имаће право на 3.000 динара. Пензионери се не пријављују, а пријава за остале ће бити идентична пријави за 60 евра.

То практично значи да ће и за 3.000 динара за вакцинисане бити потребно оставити следеће податке: ЈМБГ, број личне карте и банку у којој имате отворен рачун или желите да вам се аутоматски отвори. Пријава ће бити могућа електронски преко сајта Управе за трезор, али и телефонски.

Право на додатних 3.000 динара за вакцинисане имају сви грађани Србије старији од 16 година, а помоћ ће бити исплаћена у периоду од 12. до 20. јуна.

За остваривање права на финансијску помоћ неће бити важно коју вакцину су грађани примили од 4 доступне у нашој земљи, а то су вакцине произвођача Синофарм, Фајзер, Астра Зенека и Спутњик В. Информацију о примљеној вакцини, као и о датуму вакцинисања, грађани практично неће морати у пријави ни да дају.

У јуну ће бити исплаћана и додатна помоћ од 60 евра за све незапослене који су пријављени на биро (НСЗ), а којих има око пола милиона. За ову помоћ пријава није потребна.

Септембар и новембар: Пензионерима 50 евра, потом и свима по 30
После исплате од 30 евра у мају, пензионери ће у септембру добити и додатних 50 евра. Следеће исплата је у новембру и тада ће сви остали грађани добити других 30 евра. И пензионери ће у новембру добити својих 30 евра и тако доћи до укупне цифре од 110. У новембру ће и незапослени добити својих 30 и тако доћи до укупне цифре од 120 евра

Календар исплата и пријава:
20. мај – завршетак исплате првих 30 евра свим грађанима
Јун – незапослени добијају додатних 60 евра
1. јун – почиње пријава за 3.000 динара за вакцинисане
15. јун – крај пријаве за за 3.000 динара за вакцинисане
12 – 20. јун – исплата 3.000 динара за вакцинисане
Септембар – пензионери добијају додатних 50 евра
Новембар – исплата других 30 евра за све категорије

Ко се пријављује, а ко не мора?

– пензионери – не морају ни за 60 евра, нити за додатних 50 евра, ни за 3.000 за вакцинисане

– корисници социјалне помоћи – добијају 60 евра и не морају да се пријављују

– незапослени на бироу – за 60 евра су морали да се пријаве, а не морају да се пријављују и за других 60 евра које добијају по основу незапослености

 

 

 

 

 

 

Извор: Блиц / Информер