Србија

Ово нико до сада није изговорио! КАКВЕ РЕЧИ ПРЕДСЕДНИКА ЧЕШКЕ: Срби, опростите ми због НАТО бомбардовања

Председник Србије Александар Вучић започео је данас дводневну посети Чешкој, где је данас уз највише почасти био одликован, а након тога се састао са Милошем Земан.

Председник Чешке се на почетку обраћања извинио Србији што су учествовали у бомбардовању Југославије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Земан је замолио српски народа му опрости због НАТО бомбародвања Југославије и истакао да кајање ослобађа.

– Разговарали смо о традиционалном пријатељству. Хтео бих да се извиним за бомбардовање тадашње Југославије, било је то горе од злочина, била је то грешка. Ја бих волео да као човек замолим српски народ да нам опрости. Све време ме је то мучило. Са овим извињењем и молбом да нам се опрости решио сам своју дугогодишњу трауму јер кајање ослобађа. Спасио сам своју душу – поручио је Земан.

– Дозволите ми да пређем на свакодневне ствари. У мојим материјалима су биле три странице чешких фирми.

Земан је похвалио успех вакцинације у Србије.

– Високо ценим ову посету, радо се сећам своје посете Београду, надам се да ћу пред крај мандата још једном да посетим тај град – истакао је Земан.

Председник Србије је затим истакао да ће вечно бити захвалан за изговорене речи председника Земана, и да ће српски народ да доживљава чешки као братски.

– Ја знам да у данашње време није популарно говорити о традиционалном животу. Оно што сам данас доживео у Прагу и гостопримство које је Србија могла да види и које је мени приређено ме је дубоко дирнуло. Речи председника Земана, једног храброг човека који је другачији, видео сам колики је његов углед и у Кини и у многим азијским земљама, латиноамеричким. Хоћу да му се захвалим за дивне речи које је посветио Србији, могу да кажем да ће српски народ да доживљава чешки као братски народ. Вечно ћемо бити захвални, ово што је данас изговорио око бомбардовања Србије нико никад није изговорио – истакао је Вучић.

Председник Србије је рекао да је наша земља очекује стопу раста од седам одсто, а у том процесу ће велику улогу имати чешке компаније.

– Имаћемо данас и сутра важне разговоре са чешким компанијама, са свима ћемо разговарати и обезбедити најбоље услове. Имамо раст трговинске размене од 18,5 одсто већ у прва три месеца. Бескрајно сам захвалан чешким инвеститорима, много можемо да научимо од Чешке. Бескрајно сам захвалан на ордену који сам добио, ова розета значи велику част, прво сам ја орден доделио Земану, он га је заслужио. Ово што носим на реверу за мене представља додатну обавезу да се борим за српско-чешко пријатељство. Обећао сам да ћу проблеме око чешке куће решити, Земан је обећао да ће доћи у Србију. Хвала на свему, поштовани председниче, нећемо заборавити Ваше гостопримство и данашње речи – закључио је Вучић.

Вучића је уз војне почасти и интонирање химни две земље дочекао у Прашком замку председник Чешке Милош Земан, након чега је уследила је церемонија доделе одликовања.

Након свечаног дочека уз војне почасти и церемоније размене државних одликовања између два председника уследио је састанак

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс