Регион Србија

Ово нико није очекивао! БРИТАНСКИ ДИПЛОМАТА ПОДИГАО РЕГИОН НА НОГЕ: Треба створити Велику Хрватску, Велику Србију и Велику Албанију!

„Балкан је оптерећен неоствареном жељом Срба, Албанаца и осталих да успоставе националне државе и неће бити трајног мира ни било каквог стварног развоја док се та тежња не испуни’’, рекао је Тимоти Лес у интервјуу Глобусу.

Љубљана је одлучила ставити идеју прекрајања граница на сто јер је као блиски сусед забринута због парализе у регији и верује да се нешто мора предузети. За разлику од претходних међународних покушаја да се “поправи” Балкан, који су избегавали стварне проблеме и који су зато пропали, Љубљана верује да је дошло време да се реши основни узрок посусталости у регији. То значи да се треба суочити с неусклађеношћу етничких и политичких граница те с неиспуњеним захтевом Срба, Хрвата и Албанаца за националним државама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Проблем с којим су се Словенци суочили, као и сви који су постали део ове расправе, јест то што је померање граница на Балкану табу-тема међу либералним елитама у Западној Европи, што значи да је Љубљана морала ићи опрезно. Сигуран сам да је зато Словенија ставила свој предлог у политичком домену у облику анонимног нон-пејпера који би тестирао међународно мишљење, који би могао бити одбачен ако би створио негативне политичке реакције – што се, наравно, догодило.

Тврди да је решење за стабилизацију Балкана у формирању Велике Србије, Велике Хрватске и Велике Албаније?

– Решење није ништа “више” од усклађивања етничких и политичких граница и успоставе националних држава какве постоје свуда у Европи. Балкан је оптерећен неиспуњеном жељом Срба, Албанаца и осталих да успоставе националне државе и не може бити трајног мира ни било каквог стварног развоја док се та тежња не испуни.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс