Србија

ОВО СМО ЧЕКАЛИ! Метеоролог открио какво нас лето очекује: Кишовит мај, али и НАТПРОСЕЧНО ТОПАО период након њега!

Метеролог Марко Чубрило објавио је детаљну временску прогноза за наредних 10 дана, тачније – до 14. маја. Судећи по његовим прогнозама, биће и пролећних дана, али и осетнијих освежења.

– У среду током већег дела дана мало до умерено облачно, суво и још мало топлије уз дневни максимум и до око +25 степени Целзијуса понегде. Крајем дана северније од нас ће се премештати хладан фронт који ће условити локалну дестабилизацију атмосфере те је понегде и то углавном на западу, северу и северозападу могућа појава грмљвинских пљускова. За сада се простор где би било пљускова још не може поуздано одредити јер смао мало померање фронта на север доноси пролазно наоблачење без или уз врло мало пљускова – написао је на свом Фејсбуку Чубрило.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како додаје, у ноћи ка четвртку ветар пролазно у окретању на северозападни и на кратко умерен тако да ће у четвртак преовладавати суво, али опет свежије, посебно на западу региона уз максимуме од +13 до +20 степени Целзијуса. У петак поново топлије уз јужни ветар и дневни максимум и до око +28 степени Целзијуса у хладу.

– Крајем дана са приближавањем новог фронта на западу, југозападу и северозападу региона дестабилизација атмосфере уз грмљавинске пљускове. За сада делује да ће овај фронт имати нешто јачи утицај те тренутно стоји сигнал за чешћу појаву грмљавинских пљускова, посебно на западу и северу Хрватске, северу БиХ, северу и западу Србије, док би ветар у зони пљускова на кратко био јак, северозападни.

У суботу поново претежно суво и свежије уз максимуме од +12 до +18 степени Целзијуса.

– Око 9.5. се симулира грађење антициклона над нашим делом Европе, док ће преко западне и југозападне Европе уследити спуштање влажног и нестабилног ваздуха уз циклогенезу негде над западним Медитераном.

– У таквим условима ка нама би се покренула већа количина сувог и топлог ваздуха, пореклом из северне Африке, те би уследио период сувог и врло топло времена где би максимуми врло често били око +30 степени Целзијуса, док би понегде можда били и који степен виши.

Око 14.3. се симулира нарушавање антициклона уз грмљавинске пљускове и освежење што би био увод у свежији и нестабилнији део месеца – каже Ћубрило и додаје:

– Ипак, та промена времена која се тренутно симулира за половину месеца може бити померена за мало раније, али и мало касније.

Дао је и неке прогнозе за лето.

– Што се тиче изгледа за лето 2021. моја дугорочна прогноза ће бити објављена негде почетком јуна када подаци за овај месец буду доступни прогностичким моделима. За сада делује да би лето могло бити мало топлије и мало сушније од просека, посебно за Јадран и јужне делове региона, али тренутно је најтоплији прорачун ECMWF-а док су сви остали свежији.

– Недеља која је пред нама доноси типично време за овај месец где ће се смењивати топли дани уз пролазне пљускове и мања освежења.

 

 

 

 

Извор: Република.рс