Србија

Ово смо чекали! ПРОФЕСОР КОЧОВИЋ ИМА НОВУ ПРОГНОЗУ: Смиривање ситуације све ближе, открио и када коначно улазимо у мирније воде

Професор Петар Кочовић, стручњак за информационе технологије каже да ће број новозаражених корона вирусом и у наредном периоду да опада.

Он предвиђа да би крајем маја и почетком јуна требало да уђемо у мирније воде када је реч о броју новозаражених.

– Главни број заражених стиже из Азије, око 60 одсто, а бројке опадају у Европи, као и у Србији. Код нас је тај пад баш лаган, а могло би да иде и брже – истиче проф. Кочовић.

Како је објаснио, Србија би могла да достигне 33 одсто вакцинисаних, око 10. јула.

– То је оних израелских 33 одсто, они су тада имали откључавање. Други круг попуштања мера био је са 44 одсто, тада су почели слободно да се крећу, а све мере су укинуте када су достигли 51 одсто вакцинисаних – рекао је проф. Кочовић.

Што се тиче земаља у окружењу епидемиолошка ситуација је лошија у Словенији и Хрватској, али и у Турској.

– У Грчкој је прву дозу примило 21 одсто становништва, а другу девет, док је у Црној Гори прву дозу добило 6,4 одсто људи, а другу 3,6 – казао је професор.

Да је све боља епидемиолошка ситуација потврдио је и директор Дома здравља „Др Милутин Ивковић“ на Палилули др Александар Стојановић рекао је да је током ова три празнична дана дневно у ковид амбулантама било око 90 пацијената, што је, како оцењује јако охрабрујуће.

Што се вакцинације тиче, по препоруци од Великог петка до јуче је паузирано са вакцинацијом, а данас се процес наставља.

– Данас креће вакцинација људи који су се преко е-управе заказали за 30., ревакцинација пацијената који су по списку били. Све вакцине имамо – истакао је он.

Објаснио је и да се ситуација мења код млађег дела популације.

– Млађи су схватили како стоје ствари, а то је ако треба да путују ПЦР тест је скуп, биће фестивала, а на које ће моћи да иду само вакцинисани, а приликом преласка границе постојаже улази за вакцинисане и невакцинисане и они сада због свега тога другачије размишљају – објаснио је доктор.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Пинк

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

мај 2021.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31