Србија

Ово су сви чекали! ДР КОН ОТКРИВА ШТА ЈЕ ПОТРЕБНО ДА СЕ КОНАЧНО ВРАТИМО НОРМАЛНОМ ЖИВОТУ!

У случају да се и млади укључе у процес имунизације, попуштање мера и дозволе окупљања ишле би знатно брже

Епидемиолог и члан Кризног штаба др Предраг Кон каже да би се процес имунизације убрзао и масовна окупљања, прославе и славља поново заживела, неопходно је да се одазову млади и вакцинисањем допринесу стварању колективног имунитета.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Немамо разлога да држимо мере без потребе, поготово када видимо да се вирус спушта, али сада када могу да се вакцинишу и млађи узраста од 16 година, њиховом имунизацијом ово спуштање би ишло још брже – прича за др Кон.

Према његовим речима, у случају да се и млади укључе у процес имунизације, попуштање мера и дозволе окупљања ишле би знатно брже. И њима овај процес иде на руку, јер се ближи крај школске године, а за матуранте је и даље неизвесно да ли ће завршетак прославити по традиционалном обичају на пријему у свечаном оделу, уз музику и друштво. Чињеница је да би организовање прослава и прекид забране окупљања била олакшица за велики број људи и назнака повратка у оно што смо некад звали нормалан живот.

О овој теми се прича, нагађа али надлежни и даље не мењају правила. Међутим, према речима др Кона, ова одлука би могла да се промени брзо али је неопходно да се међу млађом популацијом постигне имунизација.

– Реално гледано за оне који су заштићени, односно вакцинисани, проверени и потпуно безбедни, не би требало да буде проблема да се омогући прослава осим уз ношење адекватне заштитне опреме. Ако будемо све заједно радили, можемо и ово без проблема да постигнемо. Ако млади мисле да матуру проведу безбедно и сигурно, треба да се на време вакцинишу – истиче епидемиолог Предраг Кон.

На питање да ли је ово реално очекивати до јуна, јула др Кон констатује да је ова одлука управо на њима самима.

– Како ће све изгледати и када ћемо ово одобрити, зависи пре свега од свести младих и одзива на вакцинацију. Ми тиме што се они вакцинишу онемогућавамо да вирус остане на нашим просторима – појашањава.

Епидемиолог истиче да ће Кризни штаб наставити да прати епидемиолошку ситуацију и у складу са реалним резултатима доносити одлуке.

– Сва славља могу да се планирају али ће бити усклађена са тренутним мерама, па процену ће донети комплетан кризни штаб јер како време пролази све се одмерава и најкорисније се усваја. Ја нисам задовољан нити је било ко задовољан што мора неког да закључава и спречава га да ради али сада када вирус попушта, сада треба да будемо најпаметнији, и ту не смемо да направимо грешку – упозорава др Кон.

Он позива све да заједничким снагама избацимо вирус избацимо из наше земље.

– Сада је вирус у нокдауну и сада треба да га избацимо из Србије а то можемо само са масовном вакцинацијом младих у Србији – поручује.

Како наводи, позив да се изборимо са вирусом прихватили су медицински радници и време је да и сви ми прихватимо ову одговорност и учествујемо у мисији побеђивања вируса.

Он напомиње да је у свету ситуација таква да је максимум прошао и то је како каже најрадоснија вест јер ми у великој мери зависимо од глобалне ситуације али одлучно тврди да је управо сада тренутак да се млади одазову позиву колективне имунизације.

Трећа доза се увелико најављује што је обрадовало оне код којих је изостао имунски одговор односно и након две дозе није се јавио довољан број антитела. Он је у наставку објаснио да ово што ми зовемо трећом дозом је у ствари ревакцинација, која природно следи након примања две дозе. Како каже, за сада није утврђено ко ће бити потенцијални кандидати којима би било пожељно да приме трећу дозу али ће каже то свакако пре донесене одлуке бити прецизирано.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц