Србија

Ово су сви чекали! ДР ТИОДОРОВИЋ ИМА ОДГОВОР НА ПИТАЊЕ КОЈЕ СВЕ ЗАНИМА: Ево када поново можемо на весеља, споменуо и скидање маски

Ако број новозаражених буде падао и уколико се вакцинација спроведе у већем обухвату, могуће је да након јуна очекујемо прославе до 200 људи, али уз мере опреза.

Ово каже епидемиолог и члан Кризног штаба проф. др Бранислав Тиодоровић, и напомиње да је наш први циљ број испод 1.000 дневно заражених.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како додаје, идеалан број који очекујемо је свакако двоцифрен испод 100 новооболелих, што ће значити повратак у нормалу. Испуњење тог првог циља испод 1.000 заражених дневн очекује се током маја, док би у јуну тај број био све мањи.

Медутим, млади очекују концерте, слободне изласке, они који чекају ред код матичара желе свадбу, те се намеће питање шта би конкретни бројеви новозаражених значили за нас и да ли можемо да очекујемо неке велике манифестације?

Акција с младима

Професор Тиодоровић каже да се спрема заједничка акција с младима која има за циљ већи обухват вакцинације код младих људи.

Да би се одржале веће манифестације, неопходно је да буду створени услови обезбедења од могућих ризика. Примера ради, млади су жељни Егзита и других музичких манифестација, те се с њима и припрема једна заједничка акција како би имали један већи обухват вакцинације. Велика кампања почиње 15 маја, када се очекује да имамо већи број младих вакцинисаних људи – каже проф. др Тиодоровиц.

Подсећа да је мотив акције по вратак у нормалу, односно да млади у нормалнијим условима могу да посећују такве манифестације.

– То би било значајно охрабрење, а уједно почетак стварања повољних услова за тако нешто. Израел и Шпанија су дали одређене повластице вакцинисанима, али то није само медицинско, већ и правно питање, као и етичко. Због тога морамо бити обазриви како би све остало у за конским оквирима – наглашава професор.

Прославе крајем јуна

Свадбе, прославе, матуре, крштења, сигурно их неће бити у мају, али у зависности од епидемиолошке ситуације, након јуна месеца, ако све буде по плану, можда би се могло размисљати и у том правцу.

– Свадбе, прославе, матуре, то нећемо моћи да пустимо у мају. Сматрамо да је немогуће да се у тако кратком периоду створе услови. Можда ће бити. Што се тиче свадби, крштења, матура, негде у јуну, када будемо имали и јасније податке из маја месеца. Али ту постоји бојазан, ако кажемо може свадба до 50 људи, ко ће то испоштовати? Затим да једна трећина ресторана, хотела буде коришћена за свадбе, и то је питање хоће ли бити тако. Ипак, ако број новозаражених пада, вакцинација буде енергичнија, већег обухвата, можда после јуна месеца можемо имати и прославе до 200 људи, али уз мере опреза – каже професор Тиодоровић.

Маске нећемо ускоро скинути

Да ли ћемо достићи идеалан двоцифрен број у скорије време, зависи од неколико фактора, а пре свега од нашег понашања. Неке мере ће сигурно остати на снази и током године, а то су свакако маске и дистанца

– Маске и дистанца ће сигурно остати још дуго, посебна пажња ће свакако бити усмерена ка угоститељским објектима. Могуће и до краја године да остану, јер и кад постигнемо колективни имунитет, постоје они који не могу да приме вакцину из здравствених разлога. Морамо и о томе да водимо рачуна. Ако вакцинишемо 60, 70, 80 одсто, онда заиста имамо услове да и они који нису вакцинисани буду заштићени јер око себе имају људе који су вакцинисани. Дакле, све зависи од вакцинације, поштовања мера, како бисмо од друге половине године било што ближи нормалнијем животу – поручује професор Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Блиц