Србија

Ово су сви чекали! МЕРЕ ЋЕ БИТИ УКИНУТЕ 21. ЈУНА, АЛИ САМО ПОД ОВИМ УСЛОВИМА! Ево шта следи!

Иако је у дану за нама било 376 новозаражених, дан пре још стотину мање, епидемилог Бранислав Тиодоровић упозорава да се то не дешава толико брзо као што се очекивало. Сви подаци се крећу у добром смеру али циљ нам је да се спустимо испод 100 инфекција дневно и приближимо броју од 60 до 70 одсто имунизованих грађана, наглашава Тиодоровић

Епидемилог Бранислав Тиодоровић каже за РТС да је дошло је до тенденције зачајног пада новозаражених. Ипак, упозорава да се то не дешава толико брзо колико се очекивало и да вирус и даље циркулише међу онима са слабијим имунитетом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Понавља да је лек за то вакцинација.

„Сада је тренутак да се појача рад на вакцинацији, да се обухвати што већи број младих и средовечних за што краће време, а са друге стране да све мере спроводимо што једноставније како бисмо се припремили за нормалин живот у наредна два-три месеца“, наводи Тиодоровић

Указује да је дстуација на југу и југоситоку Србије слична као и севернијим крајевима и Београду, где је у ковид режиму остала само специјализована болница у Батајници.

„Преполовили смо па чак свели и на трећину број ковид болница. Сви подаци се крећу у добром. Ипак и даље имамо умрлих, а сваки живот је непроцењив“, каже Тиодоровић.

На питање како могу да утичу на епидемијску ситуацију они који се са пута из иностранства враћају заражени, чак и они који су примили обе дозе вакцине, Тиодоровић каже да се према њима мора наставити примена здравствених мера.

Узрок што се неки враћају заражени Тиодоровић види у томе што невакцинисани за пут прилажу негативни пи-си-ар тест стар 72 сата.

„Ако таква особа борави на путу седам или 14 дана, то су ризици за инфицирање. Повратинци ће морати да се контролишу па ће зато ковид амбуланте које раде у прилично редукованом режиму и даље бити у погону“, наглашава Тиодоровић.

Тиодоровић сматра да су млади схватили да је вакцинација важна. „Према њима се мора применити другачија порука у односу на старије, мора се усмерити према ономе што желе, дружењу и окупљању које не сме бити без ограничења“.

„Могу активно да учествују на прославама матуре и буду на стадионима тиме што ће се вакцинисати“, понавља Тиодоровић.

Указао је да се неће инсистирати да они који су контраиндиковани да се вакцинишу, али ће морати да прилажу негативни пи-си-ар тест.

На поједине тврдње да је за колективни имунитет потребно 90 до 95 одсто вакцинисаног становништва, Тиодровић каже да епидемиолози рачунају да је за то потребно 60 до 70 одсто рачунајући и оне који су прележали болест и имају добар титар антитела.

Као пример за то навео је Малту и Изарел а да је на путу за то и Велика Британија. Ако будемо одговорни и вакцинисали све младе имаћемо сигурнију ситуацију, наводи Тиодоровић.

Наглашава да је циљ да се спустимо на испод 100 инфекција дневно и до поменутих 60 до 70 одсто имунизованих.

„Рок за укидање мера узет је 21. јун као Дан музике. Ако се све локалне заједнице потруде да се постигну зацртани резултати, укидање мера могли бисмо да померимо и на половину јуна, закључује Тиодоровић.

 

 

 

 

 

 

Извор: РТС