Србија

ОВО СУ СВИ ЧЕКАЛИ! Професор Кочовић: Сунце ће помоћи да се вирус почисти, ово је тачан датум повратка у нормалу!

У Србији су у претходна 24 сата на корона вирус тестирана 9.928 грађана од којих је 391 новозаражен.

Професор др Предраг Кочовић, професор информационих технологија, истиче да број заражених сада расте на јужној хемисфери, па је тако забележено више новооболелих, рецимо, у земљама Јужне Америке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Јапану и Кини се, каже, опет бележе повишене бројке, а када је реч о Европи број заражених драматично пада.

– Међутим, у неколико држава ситуација је и даље лоша – у Литванији, Летонији, Белорусији, Грузији, Грчкој и Португалу. Број заражених у осталим земљама, па и у Србији, пада – каже Кочовић за Пинк.

Када је реч о вакцинацији у Србији, проф. Кочовић каже да „држимо темпо“ и да ћемо око 10. јула достићи израелски критеријум. У појединим општинама у Србији ипак, каже професор, постоје одређени проблеми.

– Тутин оптужују да има мало вакцинисаних, али је заправо проблем у томе што је од 17.000 становника, њих 9.000 у иностранству. Оваквих општина има још – каже др Кочовић.

Утицај сунца на корона вирус

Како је својевремено објаснио проф. др Југослав Николић, дипл. мет, директор РХМЗ, УВ зрачење и повремени краткотрајни импулси X зрака из спектра Сунчевог зрачења, у повећаним вредностма, представљају фактор ризика за здравље људи, али и микроорганизама (вируса), те ова зрачења “дезинфикују” атмосферу и експониране активне површине, што представља њихов позитиван утицај.

Узимајући ово у обзир, проф. Кочовић каже да ће сунце помоћи северној хемисфери да се вирус „почисти“.

– Свињски грип и Шпанска грозница појавили су се када је сунчева активност била мања, а како се она појачавала, то је утицало на смањење бројева – каже др Кочовић, додајући да сунчева активност тренутно расте и да ће се још појачавати током лета, те ће имати позитиван утицај на епидемију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Пинк