Србија

Позната је и процедура за пријаву! Ови грађани ће добити 5.000 динара! Ево о чему је реч!

Директор Националне асоцијације туристичких агенција Александар Сеничић рекао је данас да пријава за ваучере за одмор у Србији треба да почне наредних дана, а да се очекује да ове сезоне највеће интересовање српских туриста буде за Грчку, Турску и Египат, али и за Црну Гору, која нема никаква ограничења за улазак странаца.

Сеничић је нагласио да је добра вест што су грађани Србије одлучили да празнике проведу у Србији, услед великих ограничења, али и мало времена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ово и није период праве туристичке сезоне. У овом периоду године углавном јесу центри у Србији били ти који су најактуелнији. Попуњеност је била негде између 75 и 80 посто, што је јако добро, имајући у виду да смо имали лепо време и да је свима добро дошло да се померимо из места у којем живимо – навео је Сеничић.

Говорећи о ценама, Сеничић је рекао да кад постоји велико интересовање, према економској логици, цене морају да скоче, али да ове године цене нису скочиле у односу на 2020. годину и да се не очекује пораст цена током лета.

Како до ваучера за одмор у Србији

Истакао је да пријава за ваучере за одмор у Србији, за које је ребалансом буџета издвојено још 100 милиона динара, треба да почне наредних дана. Ваучери су вредности 5.000 динара.

– На сајту Министарства туризма, телекомуникација и трговине ће се појавити позив грађанима да се пријаве. Пријава је врло једноставна. Уз основна документа потребна је и потврда о резервацији неког објекта, који такође мора бити пријављен да прима ваучере и налази се на сајту Министарства, а све се преда на шалтерима Поште – навео је Сеничић.

Додао је да је одобрено још 20.000 ваучера, а да је 100.000 већ подељено.

Који су услови за летовање у Грчкој

Сеничић је навео да се у Грчку од 19. априла може ићи преко Бугарске. Додао је да се већи број туриста у тој земљи очекује од 15. маја кад буде отворен магистрални правац преко Северне Македоније.

– Тад ће се и званично отворити сезона, укинути све мере у Грчкој, а моћи ћемо да уђемо са сертификатом о било којој вакцини и евентуално, грађани који нису вакцинисани, са пи-си-ар тестом или антигенским тестом – рекао је Сеничић.

Додао је да има још много детаља о којима треба водити рачуна на дневном нивоу, али и нагласио да се правила мењају и попуштају, како у ЕУ, тако и на дестинацијама које су приоритет туристима из Србије.

Сеничић је рекао да су поласци за Грчку планирани од 20. маја, а да су уговорени и чартер летови за Египат и Турску.

– Ове године ће такође бити велико интересовање за Црну Гору. Да поменем да за Црну Гору, Босну и Херцеговину, Северну Македонију и Албанију није потребан никакав додатан документ и да се у те земље може ући без икаквих препрека – казао је Сеничић.

Позвао је све грађане који летују у иностранству да барем један викенд проведу и у Србији.

Током празника се највише путовало у Египат

Сеничић је навео да се током празника, кад је реч о страним дестинацијама, највише путовало у Египат, који је једино одредиште на ком је у овом тренутку могуће доживети право лето, пошто су температуре већ више од 30 степени, а да је температура мора 26 степени.

Нагласио је да путници који су прошле године уплатили аранжмане са својим туристичким агенцијама могу да договоре заменско путовање за ову сезону.

– То јесте велики баласт који туристичке агенције имају већ годину дана и ми се надамо да ћемо успети да то поверење које су нам путници дали заиста и одржимо – казао је Сеничић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/РТС