Србија

ПРЕМИНУО НАШ ЧУВЕНИ ДОКТОР: Био је врхунски професионалац, колеге се у сузама опраштају од њега

ДР ЗОРАН Ракоњац, специјалиста дечије хирургије и начелник Клинике за дечију хирургију у УКЦ-у Републике Српске, преминуо је јуче у Београду након кратке и тешке болести.

Пословодство УКЦ РС на челу са проф. др Владом Ђајићем упутили су саучешће породици и колегама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Лекари, медицинско особље и сви запослени у нашој установи имали су привилегију што су познавали уваженог лекара и имали прилику да са њим сарађују. Био је врхунски професионалац, пун етике и одговорности према онима којима је то било најпотребније, а то су наши најмлађи пацијенти – саопштили су из УКЦ-а РС.

Доц. др сц. мед. Зоран Ракоњац рођен је 14.априла 1963. године у Санском Мосту где је похађао основну школу и гимназију. Медицински факултет уписао је 1982. године у Бањалуци. Након одслуженог војног рока 1983. године започео је студије. Медицински факултет је завршио 1989. године са просечном оценом 9,25 и стиче диплому доктора медицине. Од Универзитета у Бањалуци добио је златну значку јер је проглашен за најбољег студента генерације.

Обавезан лекарски стаж обављао је од новембра 1989.године до новембра 1990. године у Дому здравља Сански Мост и Клиничком центру Бања Лука. У децембру 1990.године положио је стручни испит. У мају 1991. године примљен је на Медицински факултет у Бањалуци као асистент на Катедри за инфективне болести гђе ради до септембра 1994. године. Специјализацију из ђечије хирургије започиње у септембру 1994. године на Медицинском факултету у Бањалуци, а специјалистички испит је полажио у септембру 1999.године у Бањалуци.

Свој радни век је провео у Универзитетском клиничком центру Републике Српске Клиници за дечију хирургију. У периоду од 2008. године обавља послове и радне задатке Шефа Ођела за специјалне делатности, а од 1. јуна 2016. године именован је за начелника Клинике за дечију хирургију.

У октобру 1999. године уписао је постдипломски студиј из области онкологије на Медицинском факултету у Београду, да би 2000. године наставио са постдипломским студијима из области ортопедије на истом факултету. Магистарску тезу одбранио је 1. априла 2002. године под називом „Процена клиничких и радиографских параметара за постављање индикација за хируршку корекцију пес еqуиноваруса“ под менторством проф. др Радивоја Брдара. У јулу 2009.године на Медицинском факултету у Београду пријављује тему за израду докторске дисертације под називом „Минимално инвазивни хируршки третман урођеног кривог стопала“ под менторством проф.др Радивоја Брдара која је одобрена од стране Наставно-научног већа, јула 2010. године. Од 2002. године учествује у настави из хирургије, као виши асистент на Катедри за хирургији Медицинског факултета у Бањалуци. Као аутор или коаутор објавио је 20 научних и стручних радова. Аутор је поглавља „Основи трауматологије коштано-зглобног система у ђечијем узрасту“, у књизи „Ђечија хирургија“ која је издата 2012. године у Бањалуци. Био је члан Председништва Секције за дечију хирургију, Српског лекарског друштва и Секције Ђечијих хирурга Босне и Херцеговине. Члан је Удружења хирурга Републике Српске. Одлуку о додели звања примаријус добија од стране Министарства здравља и социјалне заштите у Влади Репубике Српске 7.априла 2017. године.

Извор: Новости