Србија

РЕГИОН НА НОГАМА! „Србија има снимке, стоје над телима мртвих војника и копају раку“

Београд — Председник Комисије за нестала лица Вељако Одаловић изјавио да је Комисија дошла до снимка који је предат Приштини, а тиче се убијања војника на Кошарама.

Према његовим речима, на том снимку се виде припадници тзв. ОВК који стоје на телима мртвих војника на Кошарама и копају раку у коју их сахрањују. Одаловић је за РТС рекао да ће Кошаре бити можда једна од првих локација на простору КиМ за коју се сумња да се на њој налазе гробнице несталих, а која ће бити претражена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Одаловић је навео да је прошлог викенда био у Приштини и разговарао са приштинском делегацијом за нестала лица.

Он је указао да је најтежа последица свих сукоба на простору бивше Југославије, укључујући сукобе на Косову и Метохији, нерешена судбина 10.001 нестале особе, међу којима је 1.639 несталих са КиМ, а међу њима се налази шест војника који су страдали на Кошарама и чије судбина није позната.

„На последњем састанку радне групе који је одржан у априлу у Београду најављено је да ћемо врло брзо добити налог, да ћемо заједно поћи и претражити ту локацију, а у петак ми је то поновљено у Приштини“, рекао је Одаловић.

Он је додао да има још пет локација које су приоритетне и на којима Београд инсистира, да су докази предати и да се инсистира да у мају и половином јуна буду извршене претраге.

Говорећи о Ливочком језеру, Одаловић је навео да постоје изјаве сведока Албанца да је тела убијених Срба бацао у вреће и додао да је та локација претражена пре неколико година без прусуства представника Београда.

„Констатовано је да има пуно муља, да можда има бомби неуништених. Инсистирали смо да има поузданије методе, предложили смо да се укључе рониоци, али за сада Приштина то није ставила у приоритет“, истакао је Одаловић.

Он је рекао да је важна и локација Лапушник, јер је то био затвор. Навео је да је 17 мештана киднаповано и убијено у селу Дојница код Призрена, да на локацији Јавор сателитским снимком утврђено где би потенцијално могла да буде гробница, као и да је потребно претражити две локације у околини Ђаковице и у Бидисавцима.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг