Регион

Регион се тресе! ЈЕЗИВА ИЗЈАВА МЕТЈУА ПАЛМЕРА, ИЗАСЛАНИКА СТЕЈТ ДЕПАРТМЕНТА ЗА БАЛКАН! Америка жели „велику БиХ“!

Фото: Јутјуб

Вашингтон не подржава ни „велику Србију, ни „велику Хрватску“, нити „велику Албанију“, ми подржавамо „велику Босну и Херцеговину“. Руска амбасада у Сарајеву: Да ли је ово позив на прекрајање граница на Балкану?!

Сједињене Америчке Државе и њено политичко руководство на Балкану једино подржавају „велику Босну“!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово каже Метју Палмер, специјални изасланик Стејт департмента за Западни Балкан, додајући да Вашингтон не подржава ни „велику Србију“, ни „велику Хрватску, ни „велику Албанију“, већ само „велику Босну и Херцеговину“. Палмер оптужује Русију да намерно урушава стабилност и територијални интегритет БиХ.

Стручњаци, саговорници Информера, оцењују да је ово изузетно опасна реторика америчког званичника којом позива на прекрајање граница на Балкану и чак нестанак Републике Српске!

Агресивно мешање

Палмер наглашава да је став Сједињених Америчких Држава врло јасан и недвосмислен.

– САД не подржавају ни „велику Србију“, ни „велику Хрватску“, нити „велику Албанију“. Оно што подржавамо је „велика БиХ“. Не узимам за озбиљно никакав „нон-пејпер“ јер нико неће да каже ко је аутор тог документа. Што се тиче Русије, сасвим је јасно да она ради на поткопавању стабилности и територијалног интегритета БиХ. Она ради и на поткопавању стабилности целог Западног Балкана и на промоцији неповерења и сукоба – оптужује Палмер.

Из Амбасаде Русије у Сарајеву, на другој страни, кажу да оштро критикују Палмерове изјаве и његове тврдње да Русија урушава стабилност БиХ.

– Из тога се може закључити да је за невоље у БиХ крива Русија. Такве закључке можемо коментарисати једино реченицом Сергеја Лаврова: „Добро је што нас још нису окривили за убиство Франца Фердинанда“. Врло је занимљива и Палмерова констатација да САД подржавају креирање „велике Босне и Херцеговине“. Када се овде говори о нечем великом, мисли се управо на прекрајање граница. Изразит пример су покушаји да се створи „велика Албанија“. Неће ли Палмерова алегорија постати сигнал за Бошњаке који живе у Србији, Црној Гори, покрајини Косово, Северној Македонији, Хрватској и Словенији да је дошло време за стварање „велике БиХ“? – упозоравају из амбасаде.

Политиколог Александар Павић, коментаришући ове наводе, каже да агресивно понашање САД према Русији и Кини доводи до губитка стрпљења Москве и Пекинга, а да је Палмерова реторика опасна.

– Те две велике земље вишу нису спремне да толеришу америчке двоструке аршине и отворено мешање у унутрашње ствари других држава у читавом свету, па тако и у БиХ. Чињеница је да су САД са западним вазалима главне архитекте разбијања СФРЈ и промене граница у региону противно међународном праву. Очигледно је лицемерје када се одговорност за ту катастрофу и неуспели експеримент звани независна БиХ покушава пребацити на Русију, која доследно поштује Дејтонски споразум. Русија сада јасно показује да се више ништа на овим просторима неће решавати без ње и да јасно и отворено подржава српске савезнике – наглашава Павић.

Зашто нису чували СФРЈ?

Огњен Карановић из Центра за друштвену стабилност такође оцењује да је овде реч о лицемерју.

– Па због чега онда нису чували велику Југославију, односно југословенску државу? Тада бисмо можда били сви срећни. Не бисмо имали међунационалне проблеме и партикуларне националне концепте јужнословенских народа, односно ни српски, ни хрватски, ни албански ни тај фамозни бошњачки концепт – закључује Карановић.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс