loading...
Свет

РУСИ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ! Има један “мали проблем” – Лукашенко је ухапсио неког кога није смео!

Москва — Заједно са белоруским опозиционим новинаром, због ког се дигла прилична прашина у свету, ухапшена је и Софија Сапега. Проблем је што је она руска држављанка.

Подсетимо, Роман Проташевич ухапшен је након што је белоруски председник Александар Лукашенко лично наредио да се пошаљу “мигови” који ће приморати авион ирске нискотарифне компаније “Рајанер”, који је био на путу из Грчке ка Литванији. Тај авион је тако присилно слетео у Минск.

Готово све водеће западне земље оптужиле су Лукашенка због тог чина, а бројне земље издале су саопштења у којима су навеле да су својим авио-компанијама саветовале да заобилазе ваздушни простор Белорусије.

И генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је да је принудно слетање путничког авиона у Минск “државна отмица” и затражио је хитну истрагу и ослобађање опозиционог новинара.

Иза Лукашенка стала је само једна земља – Русија.

Али сада се појавио један “мали проблем”. Са Проташевичем је ухапшена и Софија Сапега, која је руска држављанка. То је сасвим довољно да се постави питање шта ће Москва урадити.

Тим поводом јавило се државно руско тужилаштво, које је саопштило да ће Москва заштитити права своје држављанке уколико то буде било потребно. “Наравно, уколико говоримо о руском држављанину, уколико су права наших држављана угрожена, Русија ће учинити све да их заштити”, рекао је заменик државног тужиоца.

У међувремену се огласила и портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова која је демантовала поједине медије који су навели да се четворо руских држављана искрцало у Минску. Она је рекла да су остали путници били држављани Белорусије и Грчке.

Истовремено, портпарол Кремља Дмитриј Песков је изразио наду да ће Сапега бити ускоро ослобођена. “Полазимо од категоричне потребе да се осигурају права руском грађанину и обезбеди конзуларни приступ. Надамо се да ће је белоруске власти ускоро ослободити, наравно ако није прекршила ниједан закон”, изјавио је Песков, а преноси руска агенција Тасс.

Навео је и да постоје механизми сарадње за решавање таквих питања, као што су Бечка конвенција, али и Савез Русије и Белорусије.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92