Русија Србија

РУСИ СЕ ХИТНО ОГЛАСИЛИ И ПОСЛАЛИ ПОРУКУ СРБИЈИ! Ево шта су рекли о Вучићевој изјави!

Коментаришући могућност одласка Кфора са Косова, о чему је раније говорио председник Србије Александар Вучић, портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова поручила је да о томе не одлучује само једна држава, већ да то може бити само колективна одлука.

Председник Александар Вучић рекао је да ће једна од великих сила тражити повлачење Кфора и Унмика са КиМ и оценио да би то била катастрофа за све.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Марија Захарова је истакла да постоје одређене структуре које дају пуномоћја и шаљу мисије у регионе, додајући да се то се не дешава спонтано.

„У оквиру тих структура, механизама се разговара, доносе одлуке, то није одлука једне државе, већ се доноси колективно, у складу са међународним правом. У том оквиру и треба разговарати о овим питањима“, рекла је Захарова на конференцији за новинаре, преноси Спутњик.

„Нису нам познати планови Хрватске о отварању војне базе“

Захарова се осврнула и на недавну посету министра иностраних послова Хрватске Гордана Грлића Радмана Приштини и његову изјаву да Хрватска намерава да отвори војну базу на Космету.

„Нису нам познати планови хрватске стране о отварању војне базе. Што се тиче страног војног присуства у покрајини, према Резолуцији 1244 СБ УН, ту функцију обавља једино Кфор“, саопштила је Захарова.

Говорећи о учесталим нападима на српске цркве на КиМ, Захарова је истакла да су међународне мисије на Космету „обавезне да предузимају мере за осигурање безбедности верских објеката и верника. И Русија упорно позива на то“.

Најоштрије је осудила насиље, како је рекла, радикалних Албанаца које годинама траје, а чија су мета Срби и православне светиње.

„То најбоље показује неодрживост косовске квазидржавности и доказује да је овај регион претворен у криминалну црну рупу на карти Европе“, закључила је портпаролка руског МСП-а.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/РТС