loading...
Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Ови грађани Србије ће добити по 100 евра! Ево шта треба да знате!

УКУПНО 5.750.000 грађана добило је први део помоћи у износу од 30 евра, а за исту суму коју ће грађани добити у новембру нема потребе за пријављивањем, потврдио је јуче министар финансија Синиша Мали.

Он је на телевизији Прва најавио да ће  грађанима у српским срединама на Косову и Метохији бити исплаћено по 100 евра, као и 200 евра незапосленима. Следи исплата ауто-превозницима 26. маја, док ће се 8. јуна исплаћивати и трећа минимална зарада.

Министар је додао да је током исплате првих 30 евра помоћи било неких грешака, које ће се проверити, али да нема много рекламација. Нагласио је и да неплаћене казне ни на који начин не утичу на исплату помоћи.

– Ако су људи рекламирали да постоји грешка, новац ће добити следеће недеље, решићемо проблем – рекао је Мали.

Он је подсетио да је предвиђено да се 15. или 16. јуна на рачун свих незапослених пребаци и износ од 60 евра, као и додатних 3.000 динара за вакцинисане грађане. За добијање новца нису потребни докази о вакцинацији, јер они већ постоје у оквиру е-управе, нагласио је министар.

Мали је нагласио и да се у инфраструктуру и екологију у Србији улаже више него икад и да је велики оптимиста када је у питању повећање плата и пензија у наредном периоду. Министар је напоменуо да је са стопом раста од преко шест одсто, Србија ове године прва у Европи:

– Улагање у инфраструктуру вам подиже квалитет живота, запошљава привреду, подстиче приватне инвестиције, имамо нове фабрике.

Он је поновио да је план да до краја 2025. године просечна плата у Србији буде 900, а просечна пензија 430 евра и указао да пандемија вируса корона није имала негативан утицај на стопу незапослености. Лане је стопа незапослености износила девет одсто, а претходне, 2019. године, 10,4 одсто, рекао је Мали. Министар је најавио почетак изградње прве линије метроа у Београду до краја године и поменуо да је Скупштина Србије усвојила Закон о метроу и градској железници, чиме су се створили сви правни предуслови да се крене са реализацијом овог пројекта.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс