Србија

СЈАЈНЕ ВЕСТИ! Ови грађани Србије ће добити по 100 евра! Ево шта треба да знате!

УКУПНО 5.750.000 грађана добило је први део помоћи у износу од 30 евра, а за исту суму коју ће грађани добити у новембру нема потребе за пријављивањем, потврдио је јуче министар финансија Синиша Мали.

Он је на телевизији Прва најавио да ће  грађанима у српским срединама на Косову и Метохији бити исплаћено по 100 евра, као и 200 евра незапосленима. Следи исплата ауто-превозницима 26. маја, док ће се 8. јуна исплаћивати и трећа минимална зарада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар је додао да је током исплате првих 30 евра помоћи било неких грешака, које ће се проверити, али да нема много рекламација. Нагласио је и да неплаћене казне ни на који начин не утичу на исплату помоћи.

– Ако су људи рекламирали да постоји грешка, новац ће добити следеће недеље, решићемо проблем – рекао је Мали.

Он је подсетио да је предвиђено да се 15. или 16. јуна на рачун свих незапослених пребаци и износ од 60 евра, као и додатних 3.000 динара за вакцинисане грађане. За добијање новца нису потребни докази о вакцинацији, јер они већ постоје у оквиру е-управе, нагласио је министар.

Мали је нагласио и да се у инфраструктуру и екологију у Србији улаже више него икад и да је велики оптимиста када је у питању повећање плата и пензија у наредном периоду. Министар је напоменуо да је са стопом раста од преко шест одсто, Србија ове године прва у Европи:

– Улагање у инфраструктуру вам подиже квалитет живота, запошљава привреду, подстиче приватне инвестиције, имамо нове фабрике.

Он је поновио да је план да до краја 2025. године просечна плата у Србији буде 900, а просечна пензија 430 евра и указао да пандемија вируса корона није имала негативан утицај на стопу незапослености. Лане је стопа незапослености износила девет одсто, а претходне, 2019. године, 10,4 одсто, рекао је Мали. Министар је најавио почетак изградње прве линије метроа у Београду до краја године и поменуо да је Скупштина Србије усвојила Закон о метроу и градској железници, чиме су се створили сви правни предуслови да се крене са реализацијом овог пројекта.

 

 

 

 

 

 

Извор: Новости.рс