Свет

ШОКАНТНЕ ТВРДЊЕ! Американци и Кинези криви за грешку која је покренула ПАНДЕМИЈУ КОРОНАВИРУСА? Језива прича из Конгреса!

Fox News  и New York Post доносе изненађујуће информације и детаље извештаја који су потписали републиканци, чланови Комитета за безбедност при Представничком дому конгреса

Републиканци у Комитету за безбедност у представничком дому Конгреса тврде да постоје веома опипљиви докази да је коронавирус исцурио из лабораторије у Вухану, као и да је америчка влада “можда финансирала или учествовала у истраживањима, која су довела до овог сценарија”, наводи Fox News.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Републиканац Девин Нунес, који је уважени члан панела, и други републиканци из комитета сачинили су извештај, у који је Fox News имао увид, у ком се наводи да је кључно да здравствени стручњаци и владини званичници сазнају како је вирус настао како би се спречиле будуће пандемије.

– Напори међународних институција да открију истиниту причу о вирусу биле су успорене због недостатка сарадње од стране Народне Републике Кине. Ипак, постоје докази који говоре у прилог томе да је коронавирус процурио из Института за вирусологију у Вухану – стоји у извештају.

Наводе и да је Кина раније “бележила цурења и лабораторије, која су доводила до заразе” и да су на то упозоравале америчке дипломате у Кини још 2017. године.

У извештају се наводи и да су у лабораторији у Вухану вршена “опасна истраживања” на коронавирусима без поштовања безбедносних протокола, што је довело до ризика да дође до случајног ширења заразе.

Републиканци су у извештају навели да се и неколико научника у лабораторији у Вухану разболело од симптома сличних ковид-19 још у јесен 2019. године. Наводе и да је “кинеска војска умешана у лабораторију”.

– С друге стране, мало је доказа који подржавају тврдњу Народне Републике Кине да је ковид-19 природна појава, која је прешла са животиње на човека – стоји у извештају.

Истичу и да “кинеске власти нису успеле да изолују животињу која је пренела вирус на људе, што је кључно да би се доказала теорија о преносу са животиње на човека”.

Штавише, у извештају се помиње да “постоје јасни знаци да су америчке агенције и академске институције можда финансирале и сарађивале у истраживању Gain of Function” у лабораторији у Вухану.

Даље се тврди да је “истраживање објављено чак и након што је америчка влада паузирала такву врсту испитивања у САД због етичке забринутости за њихову применљивости у биолошком рату и њиховог потенцијала да случајно покрене пандемију“.

– Да би заштитили грађане од нових пандемија, америчка влада мора да изврши већи притисак на Кину да дозволи пуну и кредибилну истрагу о пореклу пандемије ковида-19 и да дозволе истрагу јер је вероватно да је вирус процурио из лабораторије – наводи се у извештају.

– Такође, америчка влада мора да пружи увид у податке о свакој америчкој сарадњи са лабораторијом у Вухану око коронавируса, укључујући и подршку на пројектима кроз владине фондове – истиче се у извештају, преноси Fox News.

Нунес и други републикански чланови панела објавили су извештај и писмо председнику Бајдену и директорки Националне обавештајне службе Аврил Хејнс, у којима су их окривили што нису „били предвидљиви“ око тога „који процеси су предузети да би се дале наизглед меродавне изјаве почетком пандемије о пореклу вируса – те да су ти закључци сада под знаком питања.“

Републиканци желе да обавештајна заједница објави све податке о пореклу коронавируса, укључујуц́и и све извештаје о могуц́ој „сарадњи“ између лабораторије Вухан и кинеске војске.

Захтевали су од безбедносних служби да објаве све податке које имају о пореклу коронавирусу, укључујући и извештаје о могућој сарадњи између кинеске војске и лабораторије у Вухану.

Захтевају да одговоре добију до 31. маја.

 

 

 

 

 

 

Извор: Објектив.рс, Телеграф