Србија

ШОКАНТНО! Хрвати тврде: ВУЧИЋ СПРЕМА СРБИЈУ ЗА РАТ! Путин их наоружава да заузму Косово!

Хрватски медији по старом добром обичају сваку могућу прилику користе не би ли представили Србе као лоше момке. Јачање српске војске и улагања у њен напредак загребачки „Јутарњи лист“, уместо да похвали, дочекује на нож већ добро познатом хушкачком реториком.

Нису пропустили прилику ни да поткаче Русију, па инсинуирају да она учествује у ратним припремама Србије.
Како кажу, Срби од Руса и председника Владимира Путина добијају војне поклоне да би се вратили у Приштину и заузели је.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Председник Србије Александар Вучић ствара најмоћнију војну силу у региону. Он зна шта ради и добро зна зашто наоружава Србију. У последње време се све чешће у региону поставља питање зашто се Србија убрзано наоружава и може ли се говорити о новој милитаризацији. Вучић је повећао издвајање за одбрану за чак 44 одсто, односно српски порезни обвезници жртвоваће за Вучићеве војне планове нешто мање од 1,3 милијарде евра. Трећина иде на модернизацију војске и куповину наоружања, што би значило да би Србија, ако се све оствари, имала најјачу војску у региону. Сви се питају ради ли то да шири панику што за свој што за туђи (руски!?) рачун“, наводи се у скандалозном тексту.

Како даље пише, „Хрватска, БиХ и Косово с одређеном зебњом гледају на планове председника Србије који утичу на стабилност у региону“.

„И док се хрватски државни врх покушава приказати највећим заговорником проширења ЕУ на суседство, конкретно на Србију, део власти из тог истог комшилука отворено доводи у питање територијални интегритет Хрватске“, пише загребачки лист.

Овакве инсинуације нису, према речима војног аналитичара Влада Радуловића, изненађење.

– Стиче се утисак да званичном Загребу и тамошњим медијима Србија постаје главна тема, и то на дневном нивоу. Ипак, оно што је чињеница то је да Република Србија спроводи политику војне неутралности. У том погледу ми сарађујемо, па и набављамо наоружање и са Истока и са Запада. А што се тиче стабилности у региону, очигледно да једном делу хрватских медија промиче чињеница да Србија чини све да помогне читавом региону. Иницијатива „мини-шенген“, помоћ у вакцинама, вакцинисање страних држављана, па чак и оних из Хрватске најбоље показују позицију Србије. Али очигледно то некима није битно, већ понављају стереотипе из деведесетих година 20. века – објашњава Радуловић за Ало!, и додаје да ако неко жели да угрози стабилност региона, онда то управо чини званични Загреб својим политичким порукама и подршком коју пружа привременим косовским институцијама.

Аналитичар Драгомир Анђелковић за Ало! објашњава да тврдње хрватског „Јутарњег листа“ нису реалне.

– Србија је без икаквог додатног наоружања довољно снажна да може у року од два дана да заузме Приштину или било који град на Косову и Метохији. Не ради се ту о војној снази, већ о геополитичком контексту, чињеници да постоји резолуција 1244 да је Косово под заштитом УН-а. Као што је противправно проглашење лажне независности, тако Србија не би смела једнострано да интервенише. Србија се придржава међународних аранжмана и не постоји никаква претња ни за кога, нити ћемо интервенисати. Једино ако неко угрози српско становништво и погази међународне договоре – каже Анђелковић за Ало!.

Ми смо им криви за све

Драгомир Анђелковић истиче да је, када је о Хрватима реч, јасно да они увек проблем пребацују на страну Србије, а заправо га сами стварају.
– Они подржавају сепаратизам на територији Србије, они сарађују војно са сепаратистима, не радимо то ми. Ништа се није променило у односу на деведесете. Хрватска, косовски Албанци и сарајевска муслиманска елита остали су на позицијама ратно-хушкачке реторике из деведесетих и све време су им Срби криви за све – рекао је он.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс