Србија

Шокирао нацију! ДР КОН СКИНУО МАСКУ УОЧИ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Бацићу своју диплому ако…

Члан Кризног штаба за борбу против корона вируса епидемиолог др Предраг Кон рекао је данас да се налазимо у стабилнијој епидемиолошкој ситуацији, али да је чињеница да је вирус и даље са нама.

Уочи данашње седнице Кризног штаба др Кон је истакао да ће бити попуштања мера уколико се настави оваква ситуација.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви показатељи су ту, јасно је да неког попуштања мора бити и надаље ће бити ако се настави оваква ситуација односно побољшање. Сада смо у стабилнијој ситуацији чињеница је да је вирус још са нама и да се померио ка млађем узрасту, док се у укупној популацији број смањује. Тај додатни опрез који се може мерити још недељама да нам се не би десило изненађење, не каква смо имали, али никаква изненађења нису потребна – рекао је др Кон за ТВ Хепи.

Он се ипак осврнуо и на лето које је за нама када је поново дошло до погоршања епидемиолошке ситуације.

– Мора да се каже да је ситуација потпуно другачија, тада смо имали све осетљиве људе, нису прележали, нису имали антитела, ни имунитет. Сада је та ситуација другачија. Прошло је 10 месеци од тада, све време је вирус бвио активан. Имамо имунизацију која је сада досегла неке проценте које више не можемо да занемарујемо. Повећан је колективни имунитет, не може да се очекује као што се десило прошлог лета, Таман да не знам колико будемо попуштени и опуштени, али је свеједно било каква прослава потпуно бесмислена да се заврши са заражавањем и то треба имати на уму – нагласио је др Кон.

Када је реч о потпуном попуштању мера др Кон је рекао да су критеријуми у свету оштри, а да се код нас о томе још није разговарало.

– Ми још немамо тај модел, али када будемо имали 35 новозаражених просечно на дневном нивоу и да буде испод 1 одсто свих тестираних тада се прекида са свим мерама. До тада мора да се размишља о маскама и о дистанци – нагласио је он.

На питање да ли је последња мера која ће бити укинута скидање маске као и да ли је безбедно да сада седи за столом у студију без маске где су сви вакцинисани др Кон је тада маску и скинуо.

– Ево могу да је скинем. Постоје теоретске могућности које се смањују и зависи до пристутва вируса. Вакцинисани људи ће слободније да се понашају и препорука за све на отвореном је маска, али то ће се мењати. Не смем да излазим са личним ставом шта све треба јер треба сви да се договоримо, јер Кризни штаб мора да има јасне критеријуме – казао је др Кон.

Он је додао да се „налазимо у условном делимичном попуштању. Морамо да имамо неке критеријуме, потпуно попуштање је нешто што носи ризик и треба да га доведемо дотле да је мали толико да постане бесмислен. Испод 35 новозаражених просечно на дневном нивоу је бесмислено“.

Доктор Кон је још једном позвао младе да се вакцинишу како би победили вирус.

– Молим млађе, то је позив за њих. Ако дођемо између 60 и 70 одсто вакцинисаних ми смо завршили са епидемијом. Као епидемиолог имам храбрости да то отворено кажем. Да бацим диплому и све оно што сам учио до тада ако не буде тако – закључио је др Кон.

Седница Кризног штаба за борбу против корона вируса заказана је за данас у 14 сати.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс