Србија

Срби на Косову и Метохији живе у страху! Ево и зашто

Месецима су на мети локалних Албанаца.

– Плашим се да се вратим кући, претили су ми, говорили да им полиција не може ништа. Ти чобани су наоружани, они су сви наоружани, ко их се не би плашио – каже Мирослав Лукић кога је претукао један Албанац, јер је више пута пријавио да његова стока уништава жито и друге засаде Срба у околини Велике Хоче.

Лукиц́а је у болници у Косовској Митровици на лечењу где је примљен синоћ после напада на улици у свом месту.

Албанац Србину поломио нос

Лукић и други становници српских енклава, Велике Хоче и Ораховца, месецима су на мети локалних Албанаца који на њихова имања пуштају овце, козе, краве и тако им уништавају засаде.

– Ми се бавимо пољопривредом, сејали смо жито, они су пуштали стоку у засејану пшеницу, а ми смо их пријављивали, имамо и слике, све је документовано – каже Лукић.

Додаје да су га Албанци напали синоцћ око 21 час, шетао је са пријатељима Великом Хочом. Један чобанин, кога је одмах препознао, појавио се испред њих:

– Почео је да добацује, да се дере, да прави буку, галаму. Ја нисам обраћао пажњу, кренуо сам даље улицом. Била су њих двојица, дошао је и трећи, комбијем, он је направио још вец́и проблем. Нешто касније, довезли су се до нас, изашли из комбија, тад је почела гужва, један од њих ме је ударио у главу, у нос – прича Лукић.

Албанци не слушају полицију

Каже да није узвратио, зато што је постојала могуц́ност да је нападач наоружан.

– Чобани често носе оружје, нисам желео да направим још вец́и проблем, с њим се у том тренутку није могло разговарати.

Позвао је полицију која је дошла након пола сата, одвели су га у амбуланту у Ораховцу, али ту нису могли да му помогну. Затим су га одвезли у Ђаковицу, снимањем је установљено да му је нос сломљен на два места.

Повреда је санирана тек у болници у Косовској Митровици, где је Лукић остао док се не опорави од повреде, али и од шока.

– Недавно смо имали састанак са свим тим чобанима, сазвао га је командир полиције. Обец́али су да то више неће радити, али тако је било само неколико дана. Поново су почели да раде исто, да нам праве штету. Ја сам их после тога још једном пријавио, међутим, јуче је једном човеку који је засадио аронију направљена штета. И он је случај пријавио полицији, али тај чобанин је мислио да сам га опет ја пријавио – каже Лукић.

Нападача неће да тужи

Главни нападач на групу Срба у Великој Хочи је приведен. На питање, да ли планира да га тужи, саговорник одговара негативно.

– Кога да тужим, коме да га тужим, питање је шта тиме могу да добијем. Он је претио, рекао да се не плаши полиције, да се не плаши нас. Рекао је да ми нећемо да узмемо бериц́ет, то жито које смо засејали. Био је пијан, сва тројица су била под дејством алкохола – прича Лукић.

Каже да се плаши повратка у своје место. Брине и за породицу, ожењен је, има двоје деце, мајка и отац такође живе у Великој Хочи.

Извор: Србија Данас, Спутњик