Србија

СРБИЈА НА НОГАМА! Спреман споразум – Косову нуде грчко признање! Послат први сигнал?

Фото: Јутјуб

Приштина — Саветник бившег косовског председника Хашима Тачија изјавио да је, према његовим сазнањима, Француска предложила привремени споразум Београда и Приштине.

Тај споразум је, објаснио је Артан Бехрами, без узајамног признања, пренео је портал Косово онлајн.

„Према мојим информацијама, Немачка није у игри, јер су избори ове године, Америка је предала овлашц́ење Бриселу за дијалог. Постоји идеја коју форсира Француска, коју је подржао Брисел, да се постигне привремени споразум, везано за Вашингтонски споразум, али је он штетан за Косово, јер говори о аутономији севера, вец́им правима Цркве у замену за признање од стране Грчке и либерализацију виза“, рекао је Бехрами у интервјуу за ТВ Кљан Косова.

Истакао је да су саветници француског председника Емануела Макрона послали сигнал да нец́е бити либерализације визног режима за грађане Косова.

„То је преговарачка тактика, али интерно се преговара и верујем да ц́е се на следец́ем састанку који ц́е се одржати у Паризу ове теме отворити. Није добро улазити у ту игру јер привремени споразуми не доносе дугорочну стабилност, не решавају проблем између Косова и Србије, вец́ само стварају илузије да је нешто урађено“, рекао је Бехрами.

Нагласио је да је улога Сједињених Америчких Држава секундарна и „није примарна као раније“.

„Изгубили смо замах у дијалогу и сада постоје иницијативе за постизање споразума не за узајамно признавање као раније, вец́ за привремене споразуме“, рекао је између осталог Бехрами.

 

 

 

 

 

 

Извор: Kosovo Online