Русија Србија

СРБИЈА НА НОГАМА ЗБОГ ОВЕ ИЗЈАВЕ! Захарова открила: Они су претворили Косово у криминалну црну рупу Европе

Радикални Албанци претворили су Косово у криминлану црну рупу Европе, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Она је на редовном брифигу за новинаре коментарисала нове нападе на српске цркве на Косову и Метохији, истичући да је Русија увек најоштрије осуђивала насиље радикалних Албанаца према Србима и српским светињама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захарова је навела да су Мисија УН и ЕУ најодговорније за осигурање безбедности берских објеката и верника на КиМ.

„Поменуте снаге за Косово, цивилно међународно присуство, у првом реду Мисија УН, Мисија ЕУ, обавезне су да предузимају мере за осигурање безбедности верских објеката и верника. И Русија упорно позива на то. Најоштрије осуђујемо насиље радикалних косовских Албанаца према Србима и православним светињама које траје годинама, а не само инциденте који су учестали у последње време. То најбоље показује неодрживост косовске квазидржавности и доказује да је овај регион претворен у криминалну црну рупу на карти Европе“, рекла је Захарова.

Подсетимо, Епархија рашко-призренска саопштила је недавно да је каменована црква Св. Петке у Витини, а да су на Ђурђевдан са звонаре храма Св. Апостола Петра и Павла у оближњем селу Клокот непозната лица покушала да уклоне црквену заставу (тробојку) са звоника.

У суседном селу Партеш раније ове године украдени су новац и црквене драгоцености из цркве Св. Тројице, наводе у Епархији и истичу да најновији талас насиља није само, како косовске институције воле да кажу, део свакодневнице у којој има и пљачки у џамијама.

Напади на српске храмове се континуирано дешавају и највећим делом имају етничку и верску позадину јер су усмерени конкретно против једне заједнице чије присуство некоме очигледно смета, наводи се у саопштењу.

 

 

Извор: rs.sputniknews.com