Србија

ШТА ЈЕ ОВО НА НЕБУ ИЗНАД СРБИЈЕ? Светлећи објекти шокирали грађане (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин Твитер @SAVAIISAVANOVIC

„Та светлост се кретала постепено и било је у једној линији прекривено небо с једног краја на други“ коментар корисника мрежа.

Прошлу ноћ, на небу изнад Балкана, могла се угледати необична појава. Довитљиви грађани нису пропустили да забележе тај тренутак, а све се могло видети на друштевним мрежама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, неколико десетина светлећих објеката померало се небом у правилној формацији, због чега се по друштвеним мрежама покренула читава терорија, а ево о чему је заправо реч.

Овај призор забележили су корисници мрежа у Србији, али у нама суседној Хрватској. Како кажу на небу се у једном тренутку појавила светлост, односно светелћи објекти, који су се кретали.

„У једном тренутку се појавила светлост на небу и неко је повикао ‘гледајте горе’. Ми смо погледали и као на ланцу, ређала се светлост у облику звезда на истој дужини и ишла је према Нишу. Узео сам телефон и брже боље почео да снимам али снимак не може баш да дочара како је то изгледало уживо“, рекао је један од сведока ове појаве код Лебана за портал „Сви Срби у Паризу“ и додао:

„Та светлост се кретала постепено и било је у једној линији прекривено небо с једног краја на други. Рекао бих да је било око хиљаду тих малих светлости у линији који су пролазили праволинијски на одређеној раздаљини једно од другог пуних пола сата“.

Ова појава није забележена само у нашој земљи, већ нам исте слике и снимци долазе и из суседне Хрватске. Ова појава изазвала је велику пажњу и регионалних медија који су пренели о чему је заправо реч.

Наиме, ради се о мрежи комуникацијских сателита Старлинк фирме „Спејс икс“ милијардера Илона Маска.

Индеџ.хр преноси да су ови сателити густо груписани и да се помоћу сопствених јонских мотора полако пењу на коначну орбиту од 550 километара висине, јурећи брзином од око 28.000 км/х.

Наиме, ови сателити више неће бити уочљиви након што се позиционирају, као и да ће бити равномерно распоређени око целе наше планете.

Иначе, пре три дана у САД-у је лансирано нових 60 сателита Старлинк.

Извор: Еспресо, Мондо

Ознаке