Православље

СТЕГЛЕ СУ ВАС МУКЕ, НИШТА ВАМ НЕ ПОЛАЗИ ЗА РУКОМ: Молитва овом свецу ће вам ОЛАКШАТИ СВАКУ МУКУ!

Фото: Pixabay.com

Свети мученик Мирон био је свештеник у неком месту у Ахаји у 3. веку. Потицао је из богате и угледне породице и предање каже да је био благ и кротак човек кога су верници волели, а чак и незнабошци поштовали.

Међутим, у време цара Декија, наступи велики прогон хришћана. На сам Божић, војска је упала у цркву у којој је Мирон служио литургију, извела свештеника на очиглед светине и почела да га мучи захтевајући да се одрекне своје вере.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Мучење овог светитеља је било страшно – прво су га спаљивали (легенда каже да га је од ватре спасао анђео који му се јавио и заштитио га), а онда су кренули да му деру кожу, део по део. Мучени Мирон, без обзира што је трпео страшне болове, није поклекао и чак је у једном тренутку дограбио комад сопствене коже и њиме ударио римског судију у лице.

Мирон је након тога одведен у град Кизик и тамо посечен.

Ипак, народ није заборавио доброту и благост Светог Мирона. И данас му се моле, а он важи за заштитника кротких и невиних људи који никоме нису учинили никакво зло. Верује се да ће им овај светитељ притећи у помоћ и спасити их сваке невоље ако у цркви запале свећу и помоле му се.

„Мученик Твој Господе, Мирон, у страдању своме је примио непропадљиви венац, од Тебе Бога нашега, јер имајући помоћ Твоју мучитеље победи, а разори и немоћну дрскост демона: Његовим молитвама спаси душе наше.“

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Dnevno