Свет

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ! „Ако овде нешто ‘експлодира’ избиће светски рат! Треба вас зауставити данас, сутра је касно“

Минск — Председник Белорусије упозорио „злонамернике“ да не предузимају исхитрене потезе јер ће, уколико у Белорусији нешто „експлодира“, избити нови светски рат.

„Циљ је јасан. Знамо коме одговара да демонизује Белорусију. Ми смо мала земља, али одговорићемо адекватно. Постоје слични примери у свету. И пре него што предузмете оштре, непромишљене акције, сетите се да је Белорусија центар Европе“, рекао је Александар Лукашенко у парламенту.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„И ако овде нешто избије, то ће бити још један светски рат“, додао је он.

Лукашенко је упозорио да је његова земља изложена притиску без преседана. Према његовим речима, најновији догађаји показују да власти нису узалуд упозоравале на јачање екстремизма.

„Прича о покушајима државног преврата, физичког уклањања највиших званичника, као и изолације руководства Белорусије, јасна је потврда тога. Погледајте какав притисак без преседана се данас врши на на земљу, како желе да нас агресивно казне, да нас поставе на наше место и испровоцирају коришћењем најпрљавијих метода и технологија“, рекао је шеф Белорусије.

Целокупна ескалација са стране Запада је њихова завист, немоћ и бес јер нису успели да реализују оружану побуну и државни удар у Белорусији, нити ће успети, истакао је Лукашенко.

Истовремено, председник је упозорио да ће Белорусија оштро одговорити на све санкције, нападе и провокације Запада, јер Минск други избор нема.

„Треба вас зауставити данас, јер већ сутра може да буде касно“, казао је.

Он је данас изјавио и да није знао да се блогер дисидент Роман Проташевич налази у авиону коме је наређено да слети у Минск, али да би издао наређење о приземљењу да је то знао.

Према његовим речима, Проташевич је планирао да изведе крваву побуну у Белорусији. Он је навео да је поступио легално и у складу са свим међународним нормама, али да су они који му не желе добро покушали да искористе авионску епизоду како би пробали да подрију његову владавину.

Подсетимо, Проташевич је стављен на потерницу белоруских власти у новембру, након прошлогодишњих масовних протеста организованих због спорне изборне победе Александра Лукашенка.

Лукашенко је додао и да је уверен да се улични протести у Белорусији више неће поновити будући да екстремисти и терористи више неће моћи да манипулишу белоруским народом, пренео је Спутњик.

У међувремену, Белорусија је позвала данас Запад на разговоре због авионског инцидента који је подстакао негодовање и додала да би и Минск могао да ограничи увоз и транзит кроз земљу као одговор на западне казнене мере, известила је РИА.

За сада се не зна о каквом се транзиту ради, иако руска нафта и гас теку кроз Белорусију на путу ка Европи, пренео је Ројтерс.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92/Танјуг/rs.sputniknews.com