Србија

СТИГЛО УПОЗОРЕЊЕ ЗА ГРАЂАНЕ! Почело повлачење, ако нисте заменили новчанице, ОВО ЈЕ ПОСЛЕДЊА ШАНСА!

Из Националне банке Швајцарске саопштено је пре недељу дана да се из оптицаја повлаче новчанице осме серије швајцарског франка.

Предвиђено је да оне буду повучене 30. априла 2021. године, међутим Народна банка Србије (НБС) омогућава грађанима и банкама да још месец дана без накнаде замене ваноптицајне новчанице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С обзиром на новонастале околности, односно кратак временски период од тренутка објаве датума повлачења, а то је био 28. април, до дана када ће бити повучене из оптицаја 30. априла, НБС жели да грађанима омогући додатни временски период да их код пословних банака без накнаде замене, односно пословним банкама да код НБС без накнаде замене новчанице осме серије швајцарског франка – саопштено је из централне банке.

Процењујући да их један број грађана још није заменио или продао, НБС ће од их банака примати без уобичајене накнаде за замену новчаница ефективног страног новца повученог из оптицаја, закључно са 31. мајем 2021. године. На тај начин банкама и овлашћеним мењачима биће омогућено да, такође, без накнаде од грађана примају новчанице осме серије швајцарског франка на девизне рачуне, откупљују их или замене за новчанице девете серије.

– Напомињемо да након повлачења из оптицаја, 30. априла 2021. године, банке у Србији могу, али нису у обавези, да их замене или откупе, као и овлашћени мењачи – а у случају да то чине, самостално одређују услове замене или откупа.

Из НБС-а препоручују грађанима да замењени новац положе на девизни рачун, продају за динаре или замене за девету серију новчаница швајцарског франка што пре, да не чекају крајњи рок, с обзиром на то да ће банкама бити потребно извесно време за предају новчаница осме серије НБС, што значи да ће и банке и овлашћени мењачи престати да примају ове новчанице и пре 31. маја 2021. године, о чему ће самостално одлучивати.

Након повлачења из оптицаја, новчанице осме серије швајцарског франка, као и раније повучене новчанице шесте серије, биће могуће заменити без временског ограничења на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху, као и у агенцијама које се налазе у већим градовима Швајцарске. Новчанице повучене из оптицаја могу се послати и поштом на адресу Националне банке Швајцарске, а износ који представља укупну номиналну вредност новчаница поднетих за замену уплаћиваће се на рачун подносиоца, пише Политика.

 

 

 

 

 

 

Извор: Република.рс