Србија

СТРАВИЧНА ТРАГЕДИЈА! Отац четворо деце убио се након одлуке о отпуштању из НИС-а

Бранко Курилић (55) из Темерина, радник Нафтне индустрије Србије, извршио је самоубиство након што му је саопштена одлука пословодства да може да бира да ли жели да буде на списку добровољног одласка из компаније или да буде проглашен за технолошки вишак. Курилић који је по занимању био магистар пословног менаџмента отац је четворо деце и према свим расположивим подацима дигао је руку на себе из очаја пошто више није био у могућности да их прехрани.

Бранко Курилић (55) из Темерина, радник Нафтне индустрије Србије, извршио је самоубиство након што му је саопштена одлука пословодства да може да бира да ли жели да буде на списку добровољног одласка из компаније или да буде проглашен за технолошки вишак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Курилић који је по занимању био магистар пословног менаџмента отац је четворо деце и према свим расположивим подацима дигао је руку на себе из очаја пошто више није био у могућности да их прехрани.
Одлука да за њега више нема места у компанији Кукрићу је, према информацијама до којих смо дошли, саопштена усмено и није му образложена нити је поткрепљена било каквим аргументима, што је у директној супротности са одредбама Закона о раду.

Како сазнајемо покојни Кукрић се надлежнима у компанији више пута обраћао просто вапијући да га неко саслуша, али је све било узалуд. Није помогло ни то што је отац четворо деце, од којих су двоје предшколског узраста а једно је још увек на школовању. Као аргумент није прихваћено чак ни то што је савестан и одговоран радник који је више пута награђиван за свој рад и остварене резултате. У својим обраћањима, како сазнајемо, он је указао да су први покушаји да се уклони са радног места почели још 2015. године да би наредне године након девет месеци суђења уследило вансудско поравнање. Након тога је 2017. године, само неколико месеци након споразумног повратка на рад деградиран на знатно нижу позицију на којој је остао све до трагичног окончања свог живота.

Иначе, голгота српских радника запослених у НИС-у не траје од јуче. Према информацијама које су медијима својевремено саопштили синдикалци након приватизације отпуштено је преко 6.000 радника. Они су упозоравали да је већина била приморана да „добровољно“ оде из НИС или да ради преко лизинг компанија, и то за три пута мању плату. Уместо сталног радног односа послодавац им је углавном нудио рад на лизинг преко агенција чиме су њихова права драстично срозавана а примања постајала и по три пута мања.

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс