Србија

Сукоб Вучића и председнице лажне државе! Председник одбрусио Вјоси: АКО ЈЕ ДРУГЕ СРАМОТА ДА ВАМ КАЖУ, ЈА ЋУ ВАМ РЕЋИ!

Вербални сукоб између председника Србије Александра Вучића и Вјосе Османи, такозване председнице лажне државе Косово, обележио је први пленарни састанак лидера земаља Западног Балкана у оквиру процеса Брдо – Бриони који се одржава данас на Брду код Крања

– Пробајте договор да постигнете, компромис, а то што ћете тужбама да претите пала мува на медведа, што би се у нашем народу рекло – поручио је Вучић Вјоси Османи током напетог дијалога.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Османи је најпре протестовала јер се у заједничком документу, који би требало да буде усвојен, не помиње појам држава, а затим је оптужила Србију да идејама мењања граница „руши косовску независност“.

Вучић је одговорио да се Србија „не слаже да вас зовемо countries – ево ја да вам кажем, ако је друге срамота да вам кажу“.

– Што се тиче промене граница, ви сте их променили отцепљењем делова територије суверене државе. Нисте примљени ни у УН. Ми смо тражили да не буде промене граница, али оних земаља које су правно и међународно признате. А не принцип кад се Србија цепа онда може, кад неко други пита онда не може – одговорио је Вучић.

Османи је поново оптужила Србију за геноцид над косовским Албанцима током сукоба на Косову и ширење „малигног утицаја на Косово“, а затим је затражила да се покрене процес о несталима. Вучић је на то одговорио да „не сме ни да каже колико српских породица тражи правду“.

– Рекао сам на састанку са европским институцијама да ви укажете на било које место у Србији, јер ми Косово сматрамо Србијом, као и у централној Србији, где се налази било које место где је могуће наћи нестале, одмах ћемо да их ископамо. Али брутално се албанска страна супротставила нашој идеји јер би то значило да и ми можемо да покажемо места, као на пример у Ђаковици. Јер се плашите да отворите, плашите се шта бисте могли да нађете – рекао је Вучић.

Вучић је оптужио Вјосу Османи да причом о правди и геноциду шаље поруку да не жели компромис и дијалог, јер се нада да ће се Београд уплашити претњи.

– Е, неће бити ништа од тога. Малигни утицај, а то је прва реч коју на енглеском научите, имају они који су хтели да разарају суверене државе. Пробајте договор да постигнете, компромис, а то што ћете тужбама да претите пала мува на медведа, што би се у нашем народу рекло – рекао је Вучић.

Први пленарни састанак лидера земаља Западног Балкана у оквиру процеса Брдо – Бриони, који се одржава данас на Брду код Крања, почео је у конгресном центру. Према ранијим најавама, на њему ће се разговарати о заједничким закључцима, можда и декларацији, о непромењивости граница на Западном Балкану, а биће речи и о последицама пандемије корона вируса и економском опоравку региона.

Састанку који се одвија иза затворених врата присуствују председник Србије Александар Вучић, председник Хрватске Зоран Милановић, председник Албаније Илир Мета, председник Црне Горе Мило Ђукановић, чланови Председништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић и Шефик Џаферовић, председник Македоније Стево Пендаровски и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс