Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ ЛЕТЊИ НИКОЉДАН: Ако сте у невољи или БОЛЕСНИ обавезно УРАДИТЕ ОВО!

Овај празник спомен је на догађај када су мошти Светог Николе пренете из Мире у Бари

Српска православна црква и њени верници сутра, 22. маја славе празник Пренос моштију светог оца Николаја.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сутрашњи празник спомен је на догађај када су мошти Светог Николе пренете из Мире у Бари. Никољдан је празник посвећен Светом Николи који се прославља 19. децембра. Сви они који славе Никољдан, пренос моштију обележавају као преславу, и обрнуто. Иако календарски не припада лету, због најчешће лепог времена када “пада” овај празник, у народу се назива и летњи Свети Никола.

ПОУЧНА ПРИЧА: Све што се дешава у вашем животу је „ПРИКРИВЕНИ БЛАГОСЛОВ“ ,па и туга,казна, проблеми, ево зашто…

Овај светитељ родио се у граду Патари, у Ликији. Родитељи његови, Теофан и Нона били су људи знаменити, високородни и богати и чинили су многе милостиње према сиромашнима. Био је то велики угодник Божији, велики Чудотворац и изврсни посредник пред Богом.

Још као дете дали су га родитељи његови да учи Свето Писмо, те пошто се одликовао природном бистрином ума и руководством Светог Духа, за кратко време стекао је велику мудрост. Име је добио по свом стрицу Николају, епископу града Патаре. Замонашио се у манастиру “Нови Сион” и још за живота народ га прозва Светитељем. Био је изабран за архиепископа града Мира у Ликији, где је и сахрањен након смрти, 343 године.

Одатле је под најездом Муслимана, 1087. године, народ склонио његове свете мошти у Бари у Италији. Пренос моштију је извршен по чудесном сновиђењу једног христољубивог, побожног и праведног монаха, коме се јавио Свети Николај и рекао да се његове мошти пренесу у Бари, који је у то време био под православним патријархом. Како је речено тако је учињено.

ПОУЧНА ПРИЧА: Пролазите кроз тежак период у животу? Бог то намерно ради, ево зашто!

Приликом преноса светих моштију, десила су се многа чудеса. Исцелише се болесни, хроми и слепи, глуви и бесомучни. Та чудеса и чудесна исцељења дешавају се и дан данас, а верници широм света моле се овом светитељу када се нађу у невољи или болести. Многи хришћански ходочасници походе град Бари, где је временом саграђена и црква у знак захвалности и част његову, и долазе ту из разних крајева света на поклоњење чудесним моштима и кивоту светитеља Николаја.

При преносу светитељских моштију догоде се многа чудеса, како од додира моштију, тако и од мира, које се изобилно точило из моштију. Још се у овај дан спомиње чудо светог Николаја над Стефаном Дечанским, краљем српским; наиме, како је светитељ Николај повратио вид слепоме краљу Стефану.

 ЕВО КАКО ДА ОТЕРАТЕ НЕГАТИВНУ ЕНЕРГИЈУ ИЗ КУЋЕ: После овог живот креће на боље!

Извор: srbijadanas.com