Издвајамо Православље

СУТРА ЈЕ МАРКОВДАН: Ево шта ОБАВЕЗНО треба да урадите… (ВИДЕО)

Српска православна црква и православни верници сутра славе Светог јеванђелисту Марка, сапутника и помоћника апостола Петра који је у својој посланици, Марка назвао својим духовним сином.

Марковдан се увек обележава 8. маја, трећи дан од Ђурђевдана.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Легенда каже да када је Марко био са Петром у Риму, верници су га замолили да им напише спасоносну науку Господа Исуса и Његов живот и чудеса.

Прочитајте још: У НЕВОЉИ СТЕ, МИСЛИТЕ ДА ВАМ НЕМА СПАСА: Ова ЧУДОТВОРНА молитва ПРЕСВЕТОЈ БОГОРОДИЦИ ће вам помоћи

Марко је написао Свето јеванђеље које је и апостол Петар посведочио као истинито, и тада Марка поставио за епископа и проповедника у Мисиру.

Из Пентапоља дошао је Марко у Александрију и ту основао цркву, поставио епископа, свештенике и ђаконе, те и овде учврстио хришћанство.

Своје проповеди поткрепљивао је многим чудесима и добрим делима. Бежао је од прогона у Пентапољ, а потом поново у Александрију. Незнабошци су тада ухватили Марка и уз силне погрде вукли га улицама Александрије.

Сав рањав и крвав доспео је у тамницу где му се јавио анђео небески, а потом и Господ Исус крепећи га речима: “Мир теби Марко, јеванђелисте мој!” Марко је одговорио: “Мир и Теби Господе мој, Исусе Христе!”

Сутрадан су поново почели да га муче, али он је издахнуо и отишао у бољи свет.

Марковдан је такође и крсна слава многих српских породица.

По народном веровању, ако је на Ђурђеван неко дочекао јутро у постељи или му је тог дана неко предао сан – што је значило да ће током целе године бити дремљив, а можда и болешљив – тај треба да одспава и на Марковдан, па ће се тако избавити од поспаности и болести.

Зато, вечерас лезите на време и добро се наспавајте, па ујутру пораните и насмејани закорачите у нови дан.

 

Извор: Telegraf.rs

Ознаке