loading...
Свет

Свет у паници! СИТУАЦИЈА ЈЕ АЛАРМАНТНА! Индија тражи да се прогласи епидемија: Нова заразна болест стигла и у Русију

Индијска влада затражила је од држава чланица да прогласе епидемију “црне гљивице”. Опасна заразна болест регистрована је и у Русији.

Опасна гљивица почела је да се шири индијским болницама код ковид пацијената, усред њихове пренатрпаности због пандемије коронавируса, али и честе нехигијене и лоших услова. Подсетимо, Индија је оборила све рекорде по питању броја умрлих и броја заражених на основу праћења дневних бројки.

Умирало је толико људи да власти нису имале другог избора него да их спаљују на улицама градова, а неке локалне власти су морале тела да бацају у реку. Здравствени систем је у колапсу јер и оно мало опремљених болница одавно није у стању да преузме све случајеве. Због тога су из те најмногољудније земље стизале слике ужаса – стотина људи који су остављени на улицама, чекајући помоћ. Многи су чекајући преминули.

У писму од четвртка, Министарство здравља Индије позвало је државе да инфекцију, службено названу мукормикоза, прогласе епидемијом према Закону о епидемиолошким болестима из 1897. године и да се уводи обавеза пријављивања здравственим службама свих сумњивих случајева оболевања од “црне гљивице”.

У писму се наводи да болест коју изазива “црна гљивица” води ка још већем броју смртних случајева код пацијената инфицираних коронавирусом.

Симптоми болести
Симтпоми оболевања од ове опасне и заразне гљивице могу укључивати и отицање лица, црне мрље, а сматра се да је проценат смртности након заражавања чак 54 посто, објавио је амерички центар за контролу болести ЦДЦ.

Већ сада је у Индији регистровано више стортина случајева заразе овом гљивицом.

Инфекција у тело улази кроз крвоток, путем посекотине или било које врсте отвора на кожи или пак кроз респираторнисистем. Потом се шири и на срце, мозак и плућа, као и на остале виталне органе.

Инфекција је посебно фатална за пацијенте оболеле од ковида али и оне који су тај вирус прележали и налазе се у фази опоравка.

Стручњаци кажу и да је могуће да се инфекција проширила и кроз давање стероида ковид пацијентима, али и кроз неодговарајуће хигијенске услове у болницама.

Да ствар буде још гора, доктори и медицински званичници пре пар дана издали су упозорење да нема довољно лека “ампхотерицин Б” неопходног за лечење овог гљивичног оболења.

Стигла и у Русију

Русија је регистровала случајеве ретке и смртоносне гљивичне инфекције која погађа пацијенте који имају или су прележали ковид-19, а која је у порасту у Индији погођеној разорним таласом коронавируса.

За сада је било само појединачних случајева мукормикозе код пацијената са ковидом-19 – рекао је “Известији” стручњак за клиничку микологију Николај Климко, напомињући да се даље инфекције не могу искључити.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92