Русија

СВЕТ У СТРАХУ! Русија демонстрирала силу, Путин поручио: Нема опроштаја за вас!

Поводом 76. годишњице завршетка Другог светског рата на Црвеном тргу у Москви одржава се Парада победе.

Рапорт за почетак параде председнику Русије Владимиру Путину поднео је министар одбране, генерал армије Сергеј Шојгу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Параду, на којој учествује више од 12.000 војника, предводи врховни командант Копнене војске, генерал армије Олег Саљуков.

Параде се одржавају и у многим градовима Русије, а због пандемије ковида акција „Бесмртни пук“ ће другу годину заредом бити одржана онлајн.

„Увек ћемо памтити да је величанствену победу над нацизмом остварио совјетски народ“, рекао је Путин, након чега је одржан минут ћутања.

Русија слави Дан победе 9. маја, за разлику од већине европских земаља које 8. маја обележавају крај Другог светског рата у Европи. Ова разлика потиче из чињенице да је крај свих борбених активности проглашен у 23:01 по средњоевропском времену, које је временске разлике пало један дан касније у Совјетском Савезу.

Прошле године Парада победе у Москви одложена је за 24. јун због пандемије коронавируса.

Русија ће одлучно штитити своје националне интересе, нема опроштаја за оне који смишљају агресивне планове, изјавио је руски председник Владимир Путин током говора на Црвеном тргу, где се одржава Парада победе поводом 76. годишњице победе у Другом светском рату.

Путин је честитао грађанима Русије уз поруку да ће Русија увек памтити да је управо совјетски народ учинио величанствени подвиг у борби против нацизма.

„Увек ћемо памтити да је тај величанствени подвиг учинио управо совјетски народ. У најтежем ратном времену, у одлучујућим биткама које су одредиле исход борбе против фашизма, наш народ је био сам, сам на мукотрпном, херојском и пожртвовном путу до победе“, изјавио је председник Русије.

Како је рекао председник, нема опроштаја и оправдања за оне који спроводе агресивне планове, антисемитизам и русофобију.

„Рат је донео толико неподношљивих искушења, туге и суза да је то немогуће заборавити. А нема опроштаја и оправдања за оне који поново размишљају о агресивним плановима. Скоро век нас дели од догађаја када се у центру Европе монструозна нацистичка звер дрзнула и добила предаторску снагу. Све циничније су се чуле пароле о расној и националној надмоћи, антисемитизму и русофобији. Споразуми који су за циљ имали да зауставе срљање ка светском рату лако су прецртани“, рекао је Путин.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг/Б92/rs.sputniknews.com