loading...
Регион Србија

Ударна вест! ЦРНА ГОРА ШАЉЕ ЈОШ ВОЈСКЕ НА КОСМЕТ! Ево шта се дешава!

Министарство одбране (МО) саопштило је данас да Војска Црне Горе (ВЦГ) наставља учешће у мисији КФОР на Косову, а да одлука о проширењу мисије, односно упућивању јединице нивоа вода, није могла бити донета због ситуације изазване коронавирусом, одређених буџетских рестрикција и кашњења у усвајању Буџета за 2021. годину.

За тако озбиљне активности, као што је учешће у међународним мисијама и војним активностима у иностранству, како истичу из тог ресора, средства се планирају унапред, а уобичајено је да се процес планирања, обуке, припреме и упућивања у мисију, реализује дужи временски период.

„С тим у вези, истичемо да овакве активности није могуће реализовати без квалитетног процеса планирања“, наводи се у саопштењу.

Подсећају да су МО и ВЦГ у мисији КФОР присутни са два лица од 2018. године. Војска Црне Горе учествује у операцији КФОР са штабним официром на дужности заменика начелника за инжињерију у Одељењу за инжињерију и планове у Команди мисије у Приштини, док Министарство одбране Црне Горе учествује са цивилним лицем на дужности саветника за људске ресурсе у НАТО тиму за везу, при команди операције у Приштини (NALT – NATO Advisory and Liaison Team), преносе Вијести.

Из Министарства одбране су нагласили да Црна Гора јесте и да ће остати кредибилан савезник.

„Трансатлантски регион не може бити стабилан и сигуран без интегрисаног западног Балкана. Имајући у виду да је један од наших приоритета сигуран и просперитетан регион, Црна Гора ће и даље имати конструктивну улогу у јачању регионалне стабилности. У складу с тим, ми ћемо наставити да подржавамо напоре НАТО-а на Косову, у оквиру својих могућности“, закључује се у саопштењу.

 

Извор: ИН4С