Србија

Ударна вест! ПОТПИСАН МИЛИОНСКИ УГОВОР СА ЕВРОПСКОМ ИНВЕСТИЦИОНОМ БАНКОМ! Ево о чему је реч!

Финансијски уговор за пројекат изградње гасног интерконектора Ниш – Димитровград – Бугарска потписали су данас у Влади Србије министар финансија Синиша Мали и потпредседница Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Лилиана Павлова

Потписивању су присуствовали и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Укупна вредност тог пројекта, према процени ЕИБ-а, износи 85,5 милиона евра, од којих ЕИБ у виду кредита обезбеђује 25 милиона евра, 49,6 милиона је бесповратно суфинансирање ЕУ из ИПА фондова, док ће се остатак трошкова покривати из буџета Србије и сопствених средстава ЈП „Србијагас“ – рекао је Синиша Мали.

За бесповратну помоћ од 49,6 милиона евра за финансирање тог пројекта потписан је споразум у децембру 2018. између Владе Србије и Европске комисије.

Наиме, 11. јануара ове године расписан је јавни позив за избор надзора на пројекту гасне интерконекције Србија – Бугарска, што је био први корак у припреми за почетак изградње новог гасовода.

Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава ЕУ, расписао је у марту тендер за радове на изградњи тог гасног интерконектора.

Како је наведено у тендеру, радови укључују изградњу двосмерног магистралног гасног интерконектора МГ10 Ниш – Димитровград на територији Србије, између система природног гаса Србије и Бугарске, као и градњу четири мерно-регулационе станице и пратећих објеката.

Цев за гас биће дугачка око 109 километара, величине је ДН700 и имаће радни притисак од 55 бара.

Почетак градње се очекује крајем ове године, а планирани капацитет гасовода Ниш – Димитровград је 1,8 милијарди кубика годишње, у плану је да буде оперативан 2023. године.

Реализацијом пројекта обезбеђује се диверзификација праваца и извора снабдевања гасом, што ће значити већу сигурност снабдевања Србије и региона и омогућити даљи развој дистрибутивне гасне мреже у централној, источној и јужној Србији.

Иначе, идеја изградње гасне интерконекције ради диверзификације праваца и снабевача гасом постоји већ готово три деценије, а Споразум о изградњи гасовода Ниш – Димитровград потписан је још 2010. године.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс