Свет

УДАРНО! Британци послали два брода ратне морнарице! ПРЕТИ СУКОБ? Ово је разлог!

Велика Британија упутила је два патролна брода ратне морнарице према острву Џерси, преноси Скај њуз.

Бродови су послати након што је Француска запретила да ће блокирати главну луку тог острва.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Канцеларија британског премијера Бориса Џонсона потврдила је да је Џонсон вечерас разговарао са сенатором Џоном Ле Фондреом, политичким челником острва Џерси најави блокаде Сент Хелијера, главног града острва.

Џерси је највеће острво у Енглеском каналу, који не спада под територију Уједињеног Краљевства, али се сматра „крунским поседом“, односно „територијом за коју је одговорно Уједињено Краљевство“.

„Џонсон и Ле Фондре нагласили су хитну потребу за деескалацијом тензија и дијалогом између Џерсија и Француске о приступу рибарима“, рекао је портпарол канцеларије британског премијера.

„Премијер је нагласио своју снажну подршку Џерсију. Рекао је да би блокада била потпуно неоправдана. Као меру предострожности Уједињено Краљевство послаће два патролна брода Краљевске морнарице, који ће надзирати ситуацију“, рекао је.

Свађа због ограничавања приступа француским рибарима

Француска је, јавља Скај њуз, раније запретила да ће искључити струју острву Џерсију, а француски рибари најавили су блокаду луке Сент Хелијера како би спречили доставу намирница.

Наиме, Француска оптужује Велику Британију да користи бирократске трикове како би ограничила рибарење у близини Џерсија. Тиме се, тврди Француска, крши споразум о Брегзиту склопљен између Британије и ЕУ. Због тога је Француска поручила да је „спремна да користи реципрочне мере“.

„Што се тиче Џерсија, подсетио бих вас да струја на острво долази подводним каблом. То значи да имамо опција“, поручила је француска министарка мора Аицк Жирардин.

 

 

 

 

 

 

Извор:  INDEX.HR