Свет

УДАРНО! Фајзер/Бионтек поднели нови захтев: Траже одобрење за вакцинисање деце!

Немачка фармацеутска компанија Биотек и њен партнер Фајзер поднели су у петак захтев при Европској агенцији за лекове (ЕМА) да се њихова вакцина против коронавируса одобри и за цепљење деце.

“Тржишна дозвола би требало да буде измењена како би и деца могла да се вакцинишу цепивом Бионтек/Фајзер против коронавируса и то она старосне доби између 12 и 15 година”, саопштила је компанија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исти захтев је, како је надаље наводи, поднет је и ФДА. Употреба те вакцине тренутно је у Европској унији допуштена за особе старије од 16 година.

Захтев за употребу цепива код деце и младих је пропраћен подацима студије спроведене на 2.260 деце између 12 и 15 година. Према тим подацима, вакцина код те старосне доби показује 100-постотну делотворност.

Директор фирме BioNTech Угур Сахин најавио је у четвртак како би деца могла да се вакцинишу против коронавируса већ у јуну.

Немачки министар здравства Јенс Шпан рекао је у једном интервјуу како је реално очекивати да деца почну да се вакцинишу од лета.

Ако фирма добије одобрење регулатора, она би важило за сваку од 27 држава чланица ЕУ. Тренутно ни једна доступна вакцина против коронавируса нема одобрење за употребу код деце.

Иако деца и тинејџери врло ретко развијају озбиљни облик болести ковида 19, ипак чине велики део глобалне популације па се сматра да је њихово вакцинисање кључ у окончању пандемије, преноси “Јутарњи.хр”.

“Врло је важно и да се деца врате нормалном животу и школи и да могу да се окупљању са својим рођацима и пријатељима”, рекао је Сахин.

Надаље, Фајзер и Биотек ће током јула имати резултате истраживања делотворности и безбедности вакцине код деце између 5 и 12 година, а за најмлађу децу то се очекује у септембру.

Тренутни подаци које фирма добија из клиничких истраживања “врло су охрабрујући” и тврде да су “деца врло добро заштићена”, тврди Сахин.

 

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92