Свет

Ударно! РУСКЕ ДИПЛОМАТЕ НАПУШТАЈУ АМБАСАДУ: Специјалним летом се враћају за Москву!

Прва група руских дипломата и административног особља напустила је амбасаду Русије у Прагу у складу с мерама чешких власти о смањењу персонала мисије на паритетној основи са Русијом након заоштравања односа две земље због оптужби да је Москва умешана у експлозију у складишту оружја у месту Врбјетице.

Они ће се специјалним летом вратити у земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Друга група кренуће за Москву 31. маја.

Случај „Врбјетице“

Подсетимо, премијер Чешке Андреј Бабиш 17. априла је саопштио да Праг сумњичи руске обавештајне службе да су одговорне за експлозију у складишту муниције у селу Врбјетице 2014. године. Истог дана, Чешка је протерала 18 руских дипломата.

Председник Чешке Милош Земан је рекао да нема доказа да су руски агенти учествовали у томе.

Следећег дана Русија је 20 запослених у чешкој амбасади прогласила за персоне нон грата. Након тога је Министарство спољних послова Чешке одлучило да број запослених у амбасади Русије у Прагу до краја маја изједначи са бројем запослених у чешком представништву у Русији, што значи да би Праг требало да напусти око 70 запослених у руској амбасади.

У оквиру смањења састава дипломатске мисије на паритетној основи са руском страном, амбасада Чешке у Москви је протекле недеље отпустила 71 запосленог, саопштила је портпаролка чешког Министарства спољних послова Ева Давидова.

У знак солидарности са Прагом руске дипломате су истерале и Словачка, Литванија, Летонија и Естонија.

У руском Министарству спољних послова су навели да су протеривање дипломата и једностране санкције постали за неке земље „неадекватан инструмент“. Према речима портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, те прљаве политичке игре разарају ткиво међународних односа.

У Кремљу су изјавили да Русија неће толерисати „то, што раде у Чешкој“ и суседним земљама и да су неосноване оптужбе Чешке против Русији нанеле невероватну штету у односима две државе. Министарство спољних послова Русије је додало да оптужбе против Русије представљају део велике кампање Запада против Русије.

 

Извор: rs.sputniknews.com