Србија

УДАРНО! Суд у Хагу донео одлуку! Ево шта ће бити са Хашимом Тачијем и осталим лидерима ОВК!

Некадашњи политички лидери ОВК Хашим Тачи и остали шефови те паравојске остају у притвору Специјалног суда у Хагу пошто је Веће Апелационог суда одбацило жалбе одбране.

Веће Апелационог суда у Хагу потврдило је притвор некадашњем главном главном команданту ОВК и бившем косовском председнику Хашиму Тачију, као и осталим шефовима те паравојске, преноси РТС.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Веће је 30. априла донело четири одлуке којима је одбацило жалбе одбране Тачија, Кадрија Весељија, Реџепа Сељимија и Јакупа Краснићија на одлуке судије за претходни поступак, којима су овој четворици одбијене молбе за привремено пуштање на слободу, објављено је на сајту Специјализованих већа Косова са седиштем у Хагу.

Тачи и остали су у фебруару тражили од судије за претходни поступак да им укине притвор и пусти их на привремену слободу, што је судија одбио, а они су се жалили.

Специјализовано тужилаштво Косова је потом затражило од жалбеног већа суда да у целости одбије жалбе и потврди решења којима им је продужен притвор.

Оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности

Хашим Тачи и остали су ухапшени 5. новембра 2020. године. Тачи је претходно поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени је за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм 40 места за у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници Специјализованог тужилаштва Косова се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни уцесници у непријатељствима.

Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе према оптужбама индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

 

Извор: rs.sputniknews.com