Свет

Управо је објављено! ОДЛУЧЕНО СМЕЈУ ЛИ ТРУДНИЦЕ И МАЛОЛЕТНИЦИ ОД 16 И 17 ГОДИНА ДА ПРИМЕ ФАЈЗЕРОВУ ВАКЦИНУ

Особе узраста 16 и 17 година и труднице могу да се вакцинишу Фајзеровом вакцином против ковида-19 , закључио је Стручни комитет за имунизацију на састанку одржаном 26. априла.

– Према закључку Стручног комитета за имунизацију, особе узраста 16 и 17 година могу да се вакцинишу против ковид-19 Pfizer-BioNTech вакцином, по препоруци надлежног педијатра, при чему образац сагласности за вакцинацију потписује лице које се вакцинише у складу са Законом о правима пацијената.Даје се интрамускуларно у две дозе (свака доза од 0,3 мл) са размаком од три недеље (21 дан) између доза – пише у документу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У овом документу додаје се да Фајзерова вакцина не би требало да се замени било којом другом и да након прве дозе ове вакцине треба примити и другу дозу исте вакцине.

– Нема расположивих података о заменљивости Pfizer-BioNTech КОВИД-19 Ваццине другим КОВИД-19 вакцинама у циљу завршетка серије вакцинације. Особе које су примиле једну дозу Pfizer-BioNTech вакцине треба да приме и другу дозу Pfizer-BioNTech како би комплетирале серију вакцинације – каже се у документу.

У складу са ревидираним препорукама Стручног комитета за имунизацију, трудноћа не представља контраиндикацију за примену Фајзерове вакцине против ковида-19.

Труднице се после првог триместра трудноће, могу вакцинисати Фајзеровом вакцином против ковида, у консултацији са надлежним гинекологом и уз индивидуалну процену користи и ризика од вакцинације, стоји у препорукама Стручног комитета.

 

 

 

 

 

 

Извор: Еспресо/Блиц