Србија

УСВОЈЕНА ПРЕПОРУКА: У земље ЕУ са сертификатом о вакцинацији, примена зависи од земаља чланица! Ево шта треба да знате!

САВЕТ Европске уније усвојио је препоруку за укидање ограничења за путовања у Европску унију за све који су примили пуну дозу вакцине против корона вируса.

Савет ЕУ усвојио је данас препоруку којом се ублажавају рестрикције за путовања, односно подржава укидања одређених ограничења за вакцинисане особе, те ублажавању критеријума за улазак на листу трећих земаља, чијим је грађанима дозвољено да путују у ЕУ, а на основу епедемиолошке ситуације у ти земљама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Такође препорука се односи на прихватање дигиталних сертификата трећих земља.

У Бриселу кажу да препорука ступа на снагу сутра, након објавлијвања у Јавном гласнику, а да ће њена примена зависти од земаља чланица појединачно.

– Земље чланице требало би да подигну рестрикције на неесенцијелна путовања за грађане трећих земља који су примили последњу пропоручену дозу вакцине одобрене од стране Европске агенције за лекове најмање 14 дана пред доласка. Земље чланице могу да укину рестрикције и за путнике који су најмање 14 дана пре уласка примили препоручене дозе вакцина које је Светска здравствена организација одобрила за хитну употребу- наводи се у саопштену Савета ЕУ.
Да би се укинула ограничења за несенцијална путовања за одређену трећу земљу у целини, према новим правилима, приватљив број случајева Ковид-19 на 100.000 становника током последњих 14 дана повећан је са 25 на 75.

Напредак у вакцинацији становништва против вируса такође је препоручен као критеријум за стављње треће земље на ”зелену листу” за путовања у ЕУ.

И даље ће се примењивати критеријуми који подразумевају стабилан или опадајући тренд броја нових случајева, број извршених тестова, стопу позитивности од 4 одсто међу свим спроведеним тестовима, укупан одговор на Ковид-19 у земљи и поузданост доступних информације.

Савет ЕУ препоручио је земљма чланицама да би до усвајања уредбе о призванају Дигиталних зелених сертификата требало да буду у могућности да ”прихвате сертификате трећих земаља који садрже бар минимум података”, у складу са националним законодавством и узимајући у обзир потребу да могу да провере аутентичност, валидност и интегритет сертификата.

У случају брзог погоршања епидемилолошке ситуације у трећој земљи, или откривање новог забрињавајућег соја вируса,

Савет ЕУ позива државе чланице треба да усвоје хитна, привремена ограничења за сва путовања у ЕУ која не би требало да се однсое на грађане ЕУ, оне се трајним боравком у земљма ЕУ и категорије одрђене путника, који би ипак требало да буду подвргнути одговарајућем испитивању и мерама у карантину, чак и ако су потпуно вакцинисани.

 

 

 

 

 

 

Извор: Танјуг