Свет

УЖАС! Сирене и ракете широм Израела: Хамас прети новим „изненађењима“, имају и ново оружје

Израел је обећао да ће наставити да гађа исламистичке фракције у Гази упркос предвиђању америчког председника Џоа Бајдена да би се њихов сукоб ускоро могао завршити.

Није било непосредних информација о жртвама ракетног напада због којих су се огласиле сирене све до северног Нахалала, 100 километара од Газе, због којих је хиљаде Израелаца морало у склоништа, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Израел је лансирао ракете на северни град Газе јутрос. Према ТВ каналу Ал-Џазира, ваздушни напади су извршени на четврт Шеик Радван, а тела две особе пронађена су испод рушевина срушене куће. Најмање 67 људи убијено је у Гази од понедељка када је ситуација ескалирала, објавило је министарство здравства у Појасу Газе.

У Израелу је убијено седам људи, потврдили су израелски здравствени званичници.

Размена ракетних удара између Израела и палестинских радикала из појаса Газе уследила је након избијања немира у близини џамије Ал-Акса у јерусалимском Старом граду почетком маја. Сукобе између Палестинаца и израелске полиције покренули су се пресудом израелског суда о заузимању стамбених кућа.

Нова врста ракета

Хамас је саопштио да је у правцу аеродрома Рамон, на југу Израела испаљена нова врста ракета- Ајаш 250, која, како тврди, може да погодио било који део Израела.

На аеродром Рамон је данас преусмерен велики број летова са међунатродног израелског аеродрома Бен Гурион.

Домет нове ракете је 220 километара, пише Харец.

Портпарол Хамаса Абу Обеида рекао је да војни командант Мохамад Деиф позвао „међународне ваздухопловне компаније да одмах обуставе летове до било ког аеродрома на окупираној Палестини“, преноси Тајмс оф Израел.

„Кажемо непријатељу: ваши аеродроми и свака тачка од северне Палестине до њеног југа је у домету наших ракета“, рекао је Абу Обеида.

 

 

 

 

 

 

Извор: Б92