Србија

Важно обавештење! ДИГИТАЛНИ ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТ ДОСТУПАН, ЕВО КАКО ДО ЊЕГА: То је потврда да сте се вакцинисали или тестирали!

Фото: јутјуб

Са овим папиром можете на пут

БЕОГРАД – Од данас, сви грађани Републике Србије, могу преузети Дигитални зелени сертификат, односно потврду о извршеној вакцинацији против КОВИД-19 и резултатима различитих тестирања на заразну болест SARS-CoV-2.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Дигитални зелени сертификат представља обједињену потврду којом се доказује да ли сте примили вакцину против КОВИД-19 и да ли имате резултате тестирања на заразну болест SARS-CoV-2. Он представља потврду која је квалификовано електронски печатирана и као таква не може бити фалсификована нити злоупотребљена. Дигитални зелени сертификат, поред личних података – имена, презимена, ЈМБГ-а, пола и броја пасоша, садржи податке да ли је лице вакцинисано, број примљених доза, као и датум примања прве и друге дозе. Такође, овај сертификат садржи и резултате ПЦР, Антигенског и Серолошког теста“, изјавио је др Михаило Јовановић, директор Канцеларије за ИТ и еУправу.

Да би се добио Дигитални зелени сертификат потребно је да грађани буду регистровани на Порталу еУправа, саопштила је та владина Канцеларија.

Након пријаве и одабира услуге Дигитални залени сертификат приказује се опција Покрени услугу. Потребно је да, након покретања опције Покрени услугу, грађани провере своје податке, потврде имејл адресу и за пар минута Дигитални електронски сертификат стиже на одабрани имејл.

Упутство за регистровање налога на Порталу еУправа је доступно на сајту .

Очитавањем QR кода на Дигиталном зеленом сертификату добијају се следећи статуси: за вакцинацију зелена боја уколико је примљена прва и друга доза вакцине, односно прва доза код вакцине АстраЗенека; за резултате ПЦР и Антигенског теста зелена боја уколико су ови тестови урађени у последња 72 сата и уколико су негативни; за резултат Серолошког теста зелена боја уколико је урађен у последњих 6 месеци (за невакцинисане особе), односно 2 месеца (за вакцинисане особе) и уколико је IgG параметар позитиван.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Танјуг