Србија

Важно обавештење! ДРЖАВА ПОМАЖЕ СВИМА СА 50 ОДСТО ТРОШКОВА: Ево када ће бити потписани први уговори за замену столарије!

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је данас да је повећање енергетске ефикасности важан пројекат и за државу, која ће то подржати значајним улагањима, али и за грађане који ће, како каже, захваљујући уштедама енергије имати ниже рачуне.

Михајловић је рекла за ТВ Прва да се очекује да ће минимум 150 милиона евра годишње држава трошити на повећање енергетске ефикасности и указала да се због лоше изолације у Србији троши четири до пет пута више електричне и топлотне енергије него у ЕУ.

“Око 40 одсто енергије се ‘баци’ јер се не користи рационално“, рекла је Михајловић, наводи се у саопштењу.

Додала је да је била таква градња и да се није много водило рачуна о енергетској ефикасности, али да је са тим циљем усвојен Закон о енергетској ефикасности и рационалној употреби енергије.

Најавила је и да ће за месец дана бити формирана и Управа за енергетску ефикасност у саставу ресорног министарства.

„Дошло је време да се тиме озбиљно бавимо, што су и грађани препознали. Сви ће моћи да се пријаве за субвенције, и породичне куће, и стамбене заједнице, као и они који за грејање користе индивидуална ложишта и желе да пређу на ефикасније котлове, на гас и биомасу који мање и загађују него друга горива“, рекла је Михајловић, наводи се у саопштењу.

Додала је да Министарство расписује јавни позив за градове и општине и да се очекује да се прво пријаве они који већ имају одређени новац опредељен за те сврхе.

Михајловић је појаснила да ће локалне самоуправе расписивати два јавна позива, један за фирме које ће радити на замени столарије, а други за грађане који желе да се пријаве за субвенције, а који ће моћи око 50 одсто трошкова да покрију од Управе и јединица локалних самоуправа.

Како је рекла, биће донет и посебан правилник који ће дефинисати тачну процедуру, а градови и општине имаће своје комисије које ће вршити провере и на терену.

“Процене су да ће први уговори између општина и грађана могу очекивати у септембру, рекла је Михајловић.

Нагласила је да ће се на повећању енергетске ефикасности ове године радити кроз пилот пројекат који, како каже, треба да покаже интересовање грађана, колико је новца расположиво и прве резултате.

“Прави “бум“ у замени прозора и врата очекује се следеће године“, казала је министарка.

Најавила је и да ће ускоро бити потписани уговори са градовима и општинама за пројекте повећања енергетске ефикасности у вртићима, основним и средњим школама, домовима здравља укупне вредности око 500 милиона динара, од чега 290 милиона из Буџетског фонда за унапређење енергетске ефикасности.

Михајловић је навела да је обухваћена 21 општина и различити пројекти попут Дома здравља у Мајданпеку, основних школа у Нишу, модернизације јавног осветљејна у Блацу…

“Више од 4.000 ђака иде у школе обухваћене овим пројектом. Када се пројекат реализује ученици ће боравити у учиниоцама у којима лети неће бити претопло, а зими хладно, већ ће моћи да виде колико је важно водити рачуна о енергији“, рекла је Михаловић.

Додала је да у те школе није улагано 50 или 60 година, али да ће захваљујући том пројекту бити адекватније за рад, а имаће, истакла је, и ниже рачуне за потрошену енергију.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Танјуг