Србија

Важно обавештење! МИНИСТАР МАЛИ О НОВИМ ЛИЧНИМ КАРТАМА: Објаснио шта ће се десити ако изгубите овај документ, а нема више одласка на шалтер

Изменама Закона о личној карти, који је данас пред народним посланицима, предвиђено је да грађани у случају нестанка тог документа неће морати да оглашавају у Службеном гласнику, већ ће то чинити МУП на званичној web страници, објаснио је данас министар финансија Синиша Мали.

Мали је, образлажући измене Закона о личној карти, навео да је то једна од новина у предложеном решењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– МУП ће у том случају, након доношења решења о проглашењу личне карте неважећом, исту огласити неважећом на својој званичној web презентацији. На тај начин се, поред поједностављења процедуре, смањују трошкови који грађани сада имају – рекао је Мали у Скупштини Србије.

Према његовим речима, друга новина се односи на уписивање у чип личне карте, сертфиката за електронску идентификацију, на основу чега лична карта представља средство за идентификацију на даљину.

– Осим тога, допуном се предвиђа и уписивање квалификованог сертфиката за електронски потпис, чиме лична карта де факто постаје и средство за креирање електронског потписа високог нивоа поузданости – истакао је министар.

Он је објаснио да све измене доприносе бољој правној сигурности, већој безбедности, али и да грађани могу брже и ефикасније да остваре своја права.

Предложено је и додавање адресе пребивалишта у образац личне карте како би се лакше и прецизније дефинисала месна надлежност органа за поступање у управним стварима.

– Циљ измена закона је да грађани и од куће, без одласка на шалтер и без чекања у редовима, остваре своја права како бисмо повећали ефикасност рада наше управе – поручио је Мали.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс/Танјуг