Србија

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ! Сви вакцинисани данас добијају нови документ, следи велика промена

Сви грађани Србије који су примили вакцину данас ће добити дигитални сертификат о вакцинацији уз помоћ којег ће моћи одмах, или ускоро, да уђу у Мађарску, Хрватску, Словенију, Грчку, на Кипар и у многе друге земље које ће у наредном периоду отворити границе за имунизоване.

Вакцинисани можда неће бити привилеговани пред наступајућу туристичку сезону, али ће им свакако одлазак у поједине иностране земље бити олакшан утолико што ће уместо негативног ПЦР теста морати да имају само сертификат о вакцинацији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вакцинисани у Србији практично неће моћи да забораве или изгубе тај документ пошто ће, како је најавила премијерка Ана Брнабић, од 1. маја добијати и дигитални сертификат о вакцинацији.

Како је истакла, неке земље су већ спремне да прихвате српске сертификате па ће захваљујући њима грађани моћи да путују лакше и без ПЦР тестова.

А шта ће садржати ти дигитални сертификати о вакцинацији? Према најавама, у том документу поред имена и презимена вакцинисаног стајаће датум, место вакцинације и врста вакцине.

Како време пролази све је јасније да ће сертификат о вакцинацији бити улазница за многе земље у Европи или свету. Ево које су све земље за сада отвориле границе или најавиле да ће ускоро почети да примају вакцинисане путнике из иностранства.

Мађарска

Грађани Србије који су вакцинисани од данас могу да уђу у Мађарску без ПЦР теста и обавезног карантина, а исто важи и за вакцинисане грађане Мађарске који долазе у Србију, најавио је министар спољних послова Никола Селаковић.

Тај договор у четвртак су постигли Селаковић и његов мађарски колега, министар спољних послова и спољне трговине Петер Сијарто.

Селаковић је истакао да споразум грађанима Србије омогућава да иду у Мађарску, а грађанима Мађарске да долазе у Србију, без претходно обављевног ПЦР тестирања или обавезе карантина.

Такође, грађани Србије који су вакцинисани, моћи ће у Мађарској да користе услуге које су ограничене вакцинацијом.

Кипар

Кипар ће од 10. маја отворити границе за све вакцинисане путнике из Србије без ПЦР теста и карантина с тим што за сада ова “привилегија” неће важити за оне који су се вакцинисани кинеским цепивом “Синофарм”.

Према, најновијим информацијама на Кипар ће од 10. маја без ПЦР теста и карантина моћи да уђу сви вакцинисани путници из земаља које припадају црвеној или наранџастој групи. У црвеној групи налазе се, између соталих, Србија и Хрватска.

Вакцине које се признају на Кипру су: Спутњик В, Фајзер, Модерна, АстраЗенека и Јансен.

Проблем за српске туристе би могла да представља чињеница да је велика већина њих вакцинисана кинеском “Синофарм” вакцином која се на Кипру још не признаје.

Грчка

Од 14. маја, за када је у Грчкој најављен званични почетак летње сезоне, Влада Грчке је омогућила српским држављанима да у ову земљу уђу са негативним ПЦР тестом, не старијим од 72 сата или потврдом о вакцинацији најмање 14 дана пре дана уласка у Грчку, подсећају из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Када је реч о деци, она најмлађа до пет година су ослобођена тестирања, односно не морају да поседују негативан ПЦР тест, а како се наводи на сајту министарства, уколико епидемиолошка ситуација у Грчкој буде повољнија, очекује се да ће после 14. маја бити уведене олакшице везане за врсту тестова и старосну границу деце.

То се очекује зато што туристичка путовања у Грчку највише планирају породице са малом децом за коју није омогућена вакцинација, те би обавеза њиховог ПЦР тестирања представљала додатно финансијско оптерећење.Наводи се и да су путници обавезни да најмање 24 сата пре уласка у Грчку попуне ПЛФ образац пријаве и покажу га при уласку у Грчку, при чему породице попуњавају један формулар за целу породицу.

Из Министарства подсећају да је грчки министар туризма Харис Теохарис, приликом мартовске посете Србији најавио да се од 14. маја када у Грчкој почиње летња сезона може очекивати отварање граничних прелаза са Северном Македонијом, признавање антигенских тестова за децу старију од 10 година, као и увођење такозваних “фаст лине” пунктова за прелазак границе за вакцинисане грађане.

Хрватска

У Хрватску мгу да уђу вакцинисани с обе дозе вакцине, укључујући и кинеску и руску, као и они који су преболели ковид-19 у последњих шест месеци, а признаваће се и брзи антигенски тест признат у ЕУ.

„На нивоу ЕУ засад нема закључка о вакцинама које нису регистроване унутар ЕУ. Кад дође на дневни ред, заузеће се заједнички став и онда ћемо се ми прилагодити тој одлуци. Дотад, што се Хрватске тиче, за нас је битно да је вакцина, и руска и кинеска, од оних које се употребљавају“, рекао је министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић на конференцији за новинаре Националног штаба цивилне заштите.

Словенија

Словенија је донела одлуку којом се улазак у ту земљу различито третира с обзиром на врсту вакцина којом је путник имунизован. Ко је вакцинисан Модернином вакцином, у Словенију може да уђе 14 дана након вакцинације.

Онај ко је примио АстраЗенекину вакцину може да уђе 21 дан након прве дозе, а Фајзерову седам дана након другог вакцинисања. Улазак у Словенију из Хрватске могућ је и без теста, али у том случају путници морају бити вакцинисани.

-Онај ко је преболео ковид-19 може уз лекарску потврду која вреди шест месеци да уђе и у Хрватску и у Словенију. Дакле, они који су пребољели и који су вакцинисани не треба да имају негативан тест, као ни хрватски држављани који одлазе у Словенију службено, ради послова безбедности, цивилне заштите и здравства – објаснио је шеф Штаба цивилне заштите Истарске Жупаније, а преноси Глас Истре,

 

 

 

 

 

 

Извор: Ало.рс/Објектив